Motivasyon, kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Kastamonu ilinde bir araştırma
Investigation of the relation ship between motivational personality traits and organizational commitment: A research in the province of Kastamonu
  1. Tez No: 550757
  2. Yazar: REYHAN ERTİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN SIRKINTIOĞLU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Organization, Culture, Organizational Culture, Mobbing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tez çalışmasının temel amacı motivasyon, kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Kastamonu ilinde, İl Özel İdaresinde faaliyet gösteren çalışanlara yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada üç temel kavram üzerinde durulmuştur. Ele alınan kavramlardan biri olan motivasyon, davranışlarımıza yön veren, bireyi kendisine hedef koymaya iteleyen, ihtiyaçlar, arzu ve hevesler kısacası belli bir çaba gerekmeksizin elde edilmiş kalıplaşmış eğilimlerdir. Diğer bir kavram olan kişilik, kişiler arası göreceli, sürekli, eğilim ve ilişki kalıplarıdır. Son olarak örgütsel bağlılık, işe katkı sağlama, sadakat gösterme, örgüt değerlerini ve amaçlarını tanıma örgüt çıkarları için gerektiğinde fedakârlık gösterme, kısaca fiziksel ve ruhsal açıdan örgütü benimsemek olarak ifade edilebilir. Çalışmada örneklem, kolayda örneklem yöntemine göre oluşturulmuştur. Çalışmaya 220 çalışan katılmıştır. Araştırma bulguları geçerlilik, güvenilirlik analizleri, açımlayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, yöntemleri ile ortaya konulmuştur. Çalışanlarda devamlılık bağlılığı ile içe dönük motivasyon ve dışa dönük motivasyon algıları arasındaki ilişki durumunun oldukça düşük olduğu ancak, dışa dönük motivasyon ve normatif bağlılık algıları arasındaki ilişkilerin ise nispeten kuvvetli olduğu görülmüştür. En kuvvetli ilişki ise uzlaşılabilirlik ve normatif bağlılık ve aynı zamanda sorumluluk ve içsel motivasyon algıları arasındadır. Motivasyon alt boyutlarıyla kişilik alt boyutları arasında anlamlı görülen diğer ilişkilerin ise belirgin şekilde düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main aim of our thesis study is motivation, personality traits and organizational commitment. In the province of Kastamonu with this purpose, a survey was conducted for the employees working in the Special Provincial Administration. There are three basic variable in research. İn research discussed variable from some one, motivation is the stereotyped tendencies that direct our actions, motivate the individual to target himself, needs, desires and enthusiasm, in short, without any effort. Other one be variable personality, ınterpersonal relative, contınuous tendency and relationship ın the shapes expression. Study sample, easy to use according to the sampling method. 220 employees participated in the study. Research findings, validity, reliability, analyzes, exploratory factor analysis, correlation analysis methods. Finally organizational commitment, a call to bring out the values and goals of the work, the emergence of the purpose. As a result of the research; the relationships between continuity commitment and internal motivation and external motivation perceptions are relatively low in the employees, but the relations between external motivation and normative commitment perceptions are relatively strong. The strongest relationship is reconciliability and normative commitment as well as perceptions of responsibility and inner motivation. It is seen that the other relationships, which are significant between the motivation sub-dimensions and personality sub-dimensions, are significantly lower.