Dental implant uygulamasının anksiyete ve dental korku üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of dental implant application on anxiety and dental fear
- Tez No: 550791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA TAŞDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, MDAS, DKS, Ağrı, Dental İmplant, Anxiety, MDAS, DFS, Pain, Dental Implant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Literatürde dental implant uygulamasının hastalardaki anksiyete, korku ve ağrı üzerine olan etkisi ile ilgili sınırlı bilgi mevcuttur. Çalışmamızın amacı tek diş eksikliği tedavisinde dental implant uygulanan hastalarda meydana gelen anksiyete ve korku seviyesi değişimlerinin sabit bölümlü protez (dental köprü) uygulanan hastalarla kıyaslanmasıdır. Restoratif nedenlerle dişlerini kaybeden, alt çene posterior bölgede tek diş eksikliği bulunan hastalar çalışmamıza dahil edildi. Çalışma grubundaki hastalara kemik içi dental implant, kontrol grubundaki hastalara ise sabit bölümlü protez uygulandı. Cerrahi olmayan periodontal tedavilerinin yapıldığı ilk seanstan sonra her iki grupta bulunan hastalardan Durumluk-Sürekli (STAI-1 ve STAI-2), Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS), Dental Korku Skalası (DKS) ve demografik verilere ait soruların yer aldığı anketi doldurmaları istendi. Dental implant uygulamasından ve diş preparasyonundan 30 dakika önce nabız, oksijen saturasyonu ve algometre ile ağrı eşiği ölçümleri yapıldı. İşlemden 30 dakika sonra nabız ve oksijen saturasyonu ölçümüne ek olarak STAI-1, MDAS ve DKS hastalar tarafından dolduruldu. Her iki gruptaki hastalardan işlem sonrası 1., 3. ve 7. günlerde Görsel Analog Skala (VAS) ile ağrılarını değerlendirilmeleri istendi. İşlem sonrası 7. günde hastalardan STAI-1, MDAS ve DKS'yi tekrar doldurmaları istendi. Çalışmamıza toplamda 74 hasta ile başlandı. Ancak 4 hastanın kontrol randevularına düzenli olarak gelememesi nedeniyle çalışmamız 70 hasta ile tamamlandı. Çalışmamızda gruplar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi, gelir düzeyi, son diş hekimi ziyareti ve geçirilmiş diş hekimi travması gibi bulgular açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Çalışmanın başlangıcında STAI-1 ve 2 ve MDAS açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yok iken DKS verileri implant grubunda daha yüksektir. Kontrol grubunda işlemden 1 hafta sonra STAI-1 ve MDAS değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükselirken, çalışma grubunda düştü. Bu çalışmanın limitleri dahilinde, cerrahi işlem uygulanan hastaların anksiyete ve korku seviyelerinin dental köprü uygulanan hastalara göre işlem sonrasında düştüğü ve daha az ağrı hissettikleri görüldü.
Özet (Çeviri)
In the literature, there are limited knowledge about the effect of dental implant application on the anxiety, fear and pain of patients. Aim of the study is to compare the anxiety and fear level changes of patients who had been treated with dental implants with patients who had fixed partial prosthesis (dental bridge) in the cases of one missing tooth. Patients who lost their teeth due to restorative causes and who had one missing tooth in mandibular posterior area were included in the study. Intraosseus dental implants had been applied to the patients in the study group, while the patients in the control group had fixed partial prosthesis. In the first appointment when the non surgical periodontal treatments were performed, the patients were asked to fill a questionnaire composed of State-Trait Anxiety Inventory (STAI-1 and STAI-2), Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), Dental Fear Scale (DFS) and demographic datas. Pulse, oxygen saturation and pain threshold measurement with algometer were performed 30 minutes before procedures. Thirty minutes later after pulse and oxygen saturation measurement, STAI-1, MDAS and DFS were filled in addition to previously measured parameters. The patients in both groups were asked to score their pains with Visual Analog Scale (VAS) on the first, 3rd and 7th days after procedures. The study had been initiated with 74 patients. 4 patients did not attend the regular follow-ups and excluded from the study. In the study, no statistical significant difference was found between groups for age, gender, marital status, education level, last dental visit and previous dental traumas. In the beginning of study, no significant difference was found between groups for STAI-1 and2 and MDAS. DKS scores were found higher in implant group compared to control group. In the control group, STAI-1 and MDAS scores were found statistically higher while STAI-1 and MDAS scores were found statistically lower after 1 week. In the limitations of this study, the anxiety andfear levels of patients who had surgical procedures were decreased compared to patients who had dental bridges. In the implant group, the pain levels were also decreased compared to patients who had dental bridges.