Kayserili annelerin doğum pratiklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 550849
  2. Yazar: NİLGÜN OKUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Toplumu, Risk Toplumu Doğum, Hamilelik, Annelik, Kadın, Kültür, Consumption, Consumption Society, Risk Society, Birth, Pregnancy, Maternity, Women, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tüketme eylemi, bireylerin ihtiyaçlarının karşılanıp yaşam döngüsünün sürdürülebilirliğini sağlayan bir durumdur. Günümüzde ise küreselleşmenin etkileri ile birlikte tüketim ihtiyacın kendisi haline dönüşmektedir. Kadınlar için çocuk sahibi olmak hayatlarında en önemli dönüşümlerden biridir. Tarih boyunca annelik kadınların sahip olduğu en güçlü sosyal statülerden biridir. Günümüz tüketim toplumunda kadınlar bu imajı pekiştirecek tüketim nesnelerine ihtiyaç duymaktadır. Artık başarılı anne olma durumunda tek belirleyen çocuk ve anne ilişkisi değil, daha fazla kamunun onayına açık ritüllerin de icra edilmesidir. Tüketim toplumunda, tüketimin sadece ihtiyaç odaklı olmadığı hatta tüketmenin kendisinin bir amaç haline dönüştüğü görülmektedir. Öte yandan, risk toplumu ekseninde tüketim zorunlu hale gelmektedir. Bu durum doğum pratiklerinin uygulanması esnasında annelerin kimi zaman geleneksel kültür ile çatışmasına ve tüketim kültürü nesnelerine eklemlenerek kendilerini var etmesine sebebiyet vermektedir. Bu çalışma, tüketim toplumu ve tüketim kültürü kavramlarını annelik ve doğum pratikleri üzerinden incelemektedir. Bu amaçla Kayseri'de 264 kadın ile üç merkez ilçe olan Talas, Kocasinan ve Melikgazi'de, nicel araştırma yöntemlerinden telefonda anket metodu uygulanarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda kadınların tüketim kültüründen çok fazla etkilendiği görülmüştür. Öte yandan Kayserili kadınların geleneksel pratiklerden de uzaklaşmadığı dikkati çekmiştir. Kayserili anneler modern pratiklerin kullanımını geleneksellikten çıkma hali olarak görmemektedirler. Ayrıca, tüketim toplumunun gönüllü bir aktörü olarak, hazır bir paket olarak sunulan doğum pratiklerini bütçelerine uygun hizmetler seçerek tüketmeye gayret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The act of exhaustion is a condition that satisfies the needs of individuals and ensures the sustainability of the life cycle. Today, with the effects of globalization, consumption becomes the need of itself. Having children for women is one of the most important transformations in their lives. Throughout history, motherhood is one of the strongest social status of women. In today's consumer society, women need consumption objects to consolidate this image. It is not only the child and mother relationship that determines the successful mother but also the rituals that are open to more public approval. In consumption society, it is seen that consumption has become an objective, not only need-oriented but also consumption. On the other hand, to make the consumption compulsory on the axis of risk society. This phenamenon causes mothers to often clash with the traditional culture and ensure their own existences through articulation with objects consumption culture during birth practices. This study examines the concepts of consumer society and consumption culture through maternity and birth practices. For this purpose, interviews were conducted with 264 women in Kayseri and Talas, Kocasinan and Melikgazi, which are three central districts, by conducting a survey method on quantitative research methods. As a result of these interviews, it was seen that women were affected by consumption culture too much. On the other hand, it was noteworthy that the Kayseri women did not move away from traditional practices. Mothers of Kayseri do not see the use of modern practices as a state of exit from tradition. In addition, as a voluntary actor of the consumer society, it strives to consume the delivery practices offered as a ready-made package by selecting appropriate services for their budgets.