Necîb el-Kîlânî ve Türkistan Geceleri adlı romanı
Najib al-Kilani and his novel named the Nights of Turkistan
  1. Tez No: 551015
  2. Yazar: ZAFER HEMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Biography, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyâtı, Mısır, Necîb el-Kîlânî, Türkistan Geceleri, Modern Arabic Literature, Egypt, Najib al-Kilani, The Nights of Turkistan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Necîb el-Kîlânî, 1931-1995 yılları arasında Mısır'da yaşamış bir edebiyatçıdır. Yüzü aşkın eser vermiş olan el-Kîlânî, gençlik döneminde İḫvân-ı Müslimîn hareketinden etkilenmiş, sadece Mısır'ın değil Türkistan Geceleri adlı romanında da olduğu gibi tüm dünya Müslümanlarının sorunlarıyla yakından ilgilenmiş ve ortaya koyduğu birçok eserde bu sorunları ele almıştır. el-Kîlânî'nin Türkistan Geceleri adlı romanı, Türkistan Müslümanlarının 1931-1951 yılları arasında Rusya ve Çin'in her türlü baskı, zulüm, işkence ve asimilasyonlarına karşı direnişlerinin gerçek öyküsünü anlatır. Bu çalışmada Necîb el-Kîlânî'nin hayatı, edebî kişiliği ve Türkistan'da yaşayan Müslümanların varoluş mücadelelerini anlattığı Türkistan Geceleri adlı romanı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Najib al-Kilani was a literature writer who lived in Egypt between 1931-1995. al-Kilani, wrote more than a hundred books, he was influenced by the Ikhwan Muslimin movement during his youth time. He took part in solving the problems of the muslims not only in Egypt but also all in the world as well as seen in his novel named The Nights of Turkistan. al-Kilani's novel The Nights of Turkistan tells the true story of Turkistan Muslims against the oppression, persecution, torture and assimilation of Russia and China between 1931-1951. In this research, the life of Necîb al-Kilani, his personality from litureture's perspective and his novel -The Nights of Turkistan- in which he recounts the struggle of Muslims living in Turkistan have been discussed.