2016 Amerikan başkanlık seçimlerinin Türk dış politikasında söylem ve tutumlara yansıması
Reflection of the American presidential elections of 2016 on discourses and attitudes in Turkish foreign policy
- Tez No: 551254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE AKÇA ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 2016 Amerikan Başkanlık Seçimleri, Hürriyet ve Sabah Gazetesi, Eleştirel Söylem Analizi, Türkiye'de İç ve Dış Politika, Türk Dış Politikasında Söylem ve Tutumlar, American Presidential Elections of 2016, Hürriyet and Sabah Newspapers, Critical Discourse Analysis, Foreign and Domestic Policy in Turkey, Discourses and Attitudes in Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
1 Ağustos 2016 ve 8 Kasım 2016 tarihleri arasında Amerikan Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlık Seçimlerini de kapsayan dönemde eleştirel söylem analizi üzerinden yapılan bu araştırmada Türkiye'de dış politikanın iç politikaya yansımaları medya aracılığı ile incelenmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından inişli çıkışlı politik olaylar tecrübe eden Türkiye, ABD Başkanlık seçimlerine kadar iç politikada her saat değişen gündem başlıklarıyla karşı karşıya kalmıştır. FETÖ'nün küresel bir tehdit olduğu ve Türkiye'ye iade edilmesi, Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonuyla Suriye'de etkili hale gelmesi, mülteciler ve İnsani Yardım Zirvesi'ne ev sahipliği yapması konusunda ABD ile başlatılan karşılıklı temaslar, 8 Kasım 2016 tarihindeki ABD Başkanlık Seçimine kadar sürdürülmüştür. Bu çalışmada Türkiye ile ABD arasında bu süreçte yürütülen diyaloglar, talepler ve tavizler açısından ele alınmıştır. Bu talep ve tavizlerin müzakere edildiği diyalogların anlaşılması için Hürriyet Gazetesi ve Sabah Gazetesindeki haberler,“Eleştirel Söylem Analizi”yöntemiyle incelenmiştir. Gazetelerin incelenmesinde haberin yalınlığı, tutarlılığı ve politik sorunlara odaklanması konusundaki dönüşümleri ve yeniden yapılandırılarak uygulanması araştırılmıştır. Yürütülen“diyaloglar”konusunda Hürriyet ve Sabah Gazetelerinin kamuoyu oluştururken farklı söylemler kullandıkları hususu bu araştırmanın sonuçlarındandır.
Özet (Çeviri)
The reflections of foreign policy on domestic policy in Turkey have been examined through media in this research which is conducted over the critical discourse analysis in the period which also includes the United States (US) Presidential Elections held between the dates of August 1, 2016, and November 8, 2016. Having experienced political incidents with ups and downs after the July 15 coup attempt, Turkey faced with agenda topics which change hourly in the domestic policy until US Presidential elections. The mutual contacts started with USA on the subjects of FETO's being a global threat and its extradition to Turkey, Turkey's becoming effective in Syria with the Euphrates Shield operation, refugees, and hosting the World Humanitarian Summit was continued until US Presidential Election on the date of November 8, 2016. In this study, the dialogues conducted between Turkey and the USA in this period are discussed in terms of demands and concessions. In order that the dialogues in which these demands and concessions were negotiated are understood the news of Hürriyet and Sabah Newspapers are examined with the method of“Critical Discourse Analysis”. In the examination of the newspapers; their transformation in terms of news' simplicity, consistency and focusing on politic issues and their implementation of news by restructuring them have been researched. One of the results of this research is that Hürriyet and Sabah Newspapers used different discourses in terms of the conducted“dialogues”while creating public opinion.