Emine Işınsu'nun romanlarında yolculuk arketipi
Novels of the Emine Işınsu journey archetype
- Tez No: 551503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arketipsel inceleme, yolculuk, Joseph Campbell sistematiği, Emine Işınsu'nun romanları, archetypal review, journey, Joseph Campbell systematics, Emine Işınsu's novels
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 462
Özet
Bu tez çalışmasında Türk romancılığında önemli bir yere sahip olan Emine Işınsu'nun 1966 - 2013 yılları arasında yayımlamış olduğu on yedi romanın olay örgüsü Joseph Campbell'ın“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”adlı eserinden yola çıkılarak, mitolojik yolculuk sistematiği yöntemiyle tahlil edilmiştir. Her romanın seçilmiş kahramanları üzerinden değerlendirme yapılarak hem iç hem de dış yolculukları takip edilmiştir. Jung'un arketip kuramından hareket eden edebiyat kuramcılarından Campbell, söz konusu edilen eserinde“mit”lerin, arketiplerin sembolleşmiş şekli olduğunu söylemektedir. Campbell, mitolojik anlatılarda kahramanın benlik bütünlüğüne ulaşabilmesi için yolculuğa çıkması yani dış dünyadaki bazı olaylarla yüzleşmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu çalışmada sadece Campbell'ın sistematize ettiği yolculuk arketip değil, alt aşamalar içerisinde karşılaşılan persona, anima/animus, gölge ve yaşlı bilge adam gibi arketipler de yorumlanmıştır. Psikanalitik açıdan bu yolculuk bireyin kendisi ile hesaplaşma ve kişilik geliştirme sürecidir. Eserlerinde, bireysel bunalımları ve bireyin içinde bulunduğu çıkmazları tarihi olaylarla beraber ele alan yazarın, incelemeye konu olan on yedi romanı, olay örgülerinden yola çıkılarak kahramanların psikolojik gelişmeleri de takip edilmiştir. Giriş bölümünde James G. Frazer, Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Erich Fromm, Mircea Eliade, Vladimir Propp ve Northrop Frye bağlamında arketip düşüncesinin kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. İnceleme bölümünde ise Emine Işınsu'nun inceleme konusu romanında Campbell'ın ifade ettiği yolculuk arketipi aşamalarının yansıyış biçimi ele alınmıştır. Elde edilen bulgular ve yargılar sonuç bölümünde ana hatlarıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the plot of seventeen novels published between 1966 and 2013 by Emine Işınsu, who has an important place in Turkish novel, was analyzed with the method of mythological journey systematics based on J. Campbell's Infinite Journey of the Hero. Both internal and external journeys were followed by evaluating the selected heroes of each novel. Joseph Campbell, who works from the archetypal theory of Jung, says that in his book,“myt”hs eden are the symbolized form of archetypes. In mythological narratives, Campbell stated that the hero must embark on a journey to reach his self-integrity, and that he must face certain events in the outside world. In this study, not only the archetype of Campbell's systematized journey, but also archetypes such as persona, anima/animus, shadow and old wise man were encountered in the lower stages. From a psychoanalytic point of view, this journey is the process of reckoning and personality development of the individual. In her works, the author deals with the individual crises and the dilemmas that the individual has with historical events. Her seventeen novels, which are the subject of the study, have been followed through the psychological developments of the heroes. The theoretical framework of archetypal thought was created in the context of James G. Frazer, Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Erich Fromm, Mircea Eliade, Vladimir Propp and Northrop Frye. In the review section, Emine Işınsu's novel in the subject matter of the subject is examined by Campbell's reflections of the travel archetype stages. The findings and judgments obtained are outlined in the conclusion section.