Sinema filmlerinin pazarlanmasında sosyal medya kullanımının izleyici sayısına etkileri
The effects of social media usage on the number of viewers in movie marketing
  1. Tez No: 551647
  2. Yazar: ESİN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜ YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema Sektörü, Sosyal Medya, Film Pazarlaması, Dijital Pazarlama, Viral Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlaması, Cinema Industry, Social Media, Film Marketing, Digital Marketing, Viral Marketing, Social Media Marketing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerden birisi de sinema sektörü olmuştur. Sinema izleyicileri hangi filmi izleyeceklerine sosyal medya platformlarında paylaşılan fragmanları izledikten ve paylaşılan yorumları okuduktan sonra karar verebilmektedirler. Bu durum, sinema sektörünün dikkatini sosyal medya pazarlamasına yönlendirmiştir. Maksimum izleyici sayısına ulaşmayı hedefleyen sinema sektörü sosyal medya platformlarını etkin olarak kullanmaya başlamışlardır. Bu noktadan hareketle mevcut çalışmada, sinema filmlerinin pazarlanmasında sosyal medyanın etkisi araştırılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere“Türk İşi Dondurma”filmini izlemek için sinema salonuna gelen ve bilet alan 64'ü kadın, 48'i erkek 112 katılımcıya anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların büyük çoğunluğunun interneti ve sosyal medyayı aktif olarak kullandıkları, sinema filmleri hakkındaki bilgileri sosyal medyadan takip ettikleri, sinema filmi tercihinde bulunurken sosyal medyadan etkilendikleri, filme gitmeden önce fragmanları seyrettikleri ve fragmanlardan etkilendikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cinema sector has been one of the most affected by the developments in information and communication technologies. Cinema audiences decide what film to watch after watching the shared fragments and reading the shared comments on social media platforms. These developments have directed the attention of the cinema sector to social media marketing. Aiming to reach the maximum number of viewers, the cinema industry has begun to use social media platforms effectively. From this point of view, the effect of social media on the marketing of cinema films was investigated in the current study. In order to realize this aim, the first part of the study is“Social Media”, the second part is“Digital Marketing and Social Media Marketing”and in the third section, there is a research part made by survey method. From this point of view, the effect of social media on the marketing of cinema films was investigated in the current study. In order to realize this aim, Questionnaire was given to 112 participants. As a result of the study, it was determined that the participants actively used the internet and social media, followed the social media about cinema films, were influenced by social media in their cinema preferences, watched the fragments before the film and were influenced by the fragments.