İnşaat Hukukunda alt yüklenicilik sözleşmeleri
Subcontractor agreements in Construction Law
- Tez No: 551646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZ SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Hukuku, Alt Yüklenicilik Sözleşmesi, Alt Yüklenici, Construction Law, Subcontractor Agreement, Subcontractor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
İnşaat sektöründeki hızlı değişim ve gelişime bağlı olarak, işlerin ifa edilebilmesi için gereken teknoloji ve uzmanlığın tek bir yüklenici tarafından sağlanması genellikle mümkün olmamaktadır. Bu durumda yüklenici, alt yüklenicilik sözleşmesi ile yapımını iş sahibine karşı üstlenmiş olduğu işlerin bir kısmını veya tamamını alt yükleniciye yaptırabilmektedir. Alt yüklenicilik sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nda özel olarak düzenlenmemiş olup, niteliği itibariyle eser sözleşmesi olmasına istinaden, TBK'daki eser sözleşmesine ilişkin hükümlere tabidir. Alt yüklenicilik ilişkisinin kurulabilmesi için, öncelikle yüklenicinin TBK m.471/III uyarınca, iş sahibine karşı işi bizzat ifa yükümlülüğünün bulunmaması gerekmektedir. Yüklenici, ancak iş sahibinin rızasıyla veya işin mahiyeti gereği, işin yüklenici dışında başka bir kişi tarafından yapılmasına elverişli olması durumunda, iş sahibi ile imzalamış olduğu asıl inşaat sözleşmesi kapsamında üstlendiği yapım işinin bir kısmını veya tamamını alt yükleniciye devredebilmektedir. Asıl inşaat sözleşmesi ve alt yüklenicilik sözleşmesi; kuruluşu, sona ermesi ve yorumlanması bakımından tamamen birbirinden bağımsız iki ayrı eser sözleşmesidir. Her iki sözleşmenin hukuken birbirinden bağımsız olmasına rağmen, alt yüklenicilik sözleşmesiyle, asıl inşaat sözleşmesine konu olan işin yapımı üstlenildiğinden, birindeki bir durumun veya sonucun, doğrudan veya dolaylı olarak diğerini etkilemesi söz konusu olabilmektedir. Çalışmamızın ana konusu; alt yüklenicilik ilişkisinin kurulması, alt yüklenicilik sözleşmesinin özellikleri ve sona ermesi ile alt yüklenicilik ilişkisi dolayısıyla yüklenici ve alt yüklenicinin borçlarıdır. İnşaat uygulamalarında sıklıkla karşılaşılan alt yüklenicilik ilişkisi, bu çerçevede incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the changes and developments in the construction sector, it is generally not possible to provide the technology and expertise required to perform the works by a single contractor. In this case, the contractor may assign the whole or any part of the work, which has undertaken against employer, to a subcontractor through a subcontractor agreement. Subcontractor agreement is not specifically regulated in the Turkish Code of Obligations and is subject to the provisions of the contracts of work in the TCO due to its nature as a contract of work. In order to establish a subcontracting relationship, the contractor should not be obligated to perform the work personally against the employer, in accordance with Article 471/III of TCO. The contractor may transfer a part or all the construction work to the subcontractor only if the nature of the work is appropriate to be performed by another person instead of the contractor, or if it is approved by the employer. The main construction agreement and the subcontractor agreement are contracts of work that independent of each other by in terms of establishment, expiration and interpretation. Although both contracts are legally independent of each other, the subcontractor agreement involves the construction work subject to the main construction agreement, so that a situation or outcome in one may directly or indirectly affect the other. The main subject of our study is; the establishment of a subcontracting relationship, features and termination of subcontractor agreement, liabilities of the contractor and subcontractor due to the subcontractor agreement. Subcontracting relationships in construction works have been examined in this context.