Örgütsel sessizliğin çalışan davranışına etkileri ve iletişim boyutuna yönelik bir araştırma
The effects of organizational silence on employee behavior and a research on communication size
- Tez No: 551655
 - Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KARAYEL BİLBİL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
 - Anahtar Kelimeler: Kurum içi iletişim, Çalışanların Algıladıkları Örgütsel Sessizlik, İnternal communication, Employees Perceive Organizational Silence
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, üst düzey eğitim hizmeti veren devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının çalışma ortamlarındaki kurum içi iletişim etkinliğini ve iletişimin yetersiz olması durumunda yaşanan problemlerin çalışanların algıladıkları örgütsel sessizlik davranışına yönelik eğilimlerinin tanımlanmasıdır. Çalışma ilgili konuların kuramsal dizini ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tez çalışması kapsamında öncelikle, araştırmanın kavramsal yapılarını tanıtmaya yönelik teorik bölüm sunulmuş, ardından uygulama çalışmasına yer verilmiştir. Anket çalışması ise üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm çalışanların algıladıkları örgütsel sessizlik davranışlarını ölçmek için Sayın Ali Murat Alparslan'ın“Örgütsel sessizlik iklimi ve işgören sessizlik davranışları arasındaki etkileşim: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim elemanları üzerinde bir araştırma”yüksek lisans tez çalışmasında uyguladığı anketi, e-posta yoluyla kendisinin onayı alınarak kullanılmıştır. İkinci bölümde ise kurumlardaki iletişim ortamlarının etkinliğini ölçmek için Sayın Melis Melikoğlu'nun“ The distincive role of prestige, communication and trust: organizational identification versus affective commitment”Türkçe uyarlamasını yaptığı Postmes ve arkadaşlarının 12 soruluk ölçeği kullanılmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, ankete katılanların demografik özelliklerini ortaya çıkaracak sorular sorulmuştur. Oluşturulan anket ile derlenen veriler değerlendirilerek, kurum içi iletişim ile çalışanların algıladıkları örgütsel sessizlik davranışı arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective of this thesis, senior faculty members working in community college education services work environments of the institution in the event of inadequate internal communication effectiveness and communication problems are employees perceive organizational silence is the determination of trends for the behavior. Theoretical study and application consists of two sections.The scope of the thesis, first of all, research is presented, theoretical conceptual structures intended for introduction section and then run the application.The survey has three parts. The first part of the employees perceive organizational silence to measure the behaviour of Mr. Ali Murat ALPARSLAN“Organizational climate of silence and Ileana silence interaction between behaviors: Mehmet Akif Ersoy University instructors are on the in a survey of applied research ”master's thesis, taking his approval via email. In the second part, it does not measure the effectiveness of communication environment for Mr. Melis MELİKOĞLU“The dis tincive role of prestige, communication and trust: organizational identification versus affective commitment”his Turkish version Postmes and colleagues used a 12-question scale.The last episode of the show in the third part, the respondents were asked questions to demographic characteristics.The survey was compiled with data generated by evaluating, internal communication with employees perceive organizational relationship between the behavior of silence to unravel here.