Türk basınının dış politikaya yaklaşımları; Suriye iç savaşı boyutunda bir inceleme
Approaches of Turkish press to foreign policy; an investigation on the domestic war of Syria
- Tez No: 551747
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Uluslararası İlişkiler, Journalism, Radio and Television, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Türk Basını, Medya, Uluslararası İlişkiler, Ulusal Gazete, Arap Spring, Turkish Press, Media, nternational Relations, National Newspaper
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Arap Baharı boyutunda Türkiye ve Suriye ilişkileri ile Türk Basınının konuya yaklaşımlarının ele alınacağı bu çalışmada, Suriye iç savaşının ortaya çıkmasındaki etkenleri değerlendirerek, Türkiye-Suriye ilişkilerinin Arap Baharı sürecindeki değişim süreçlerini Türk basını üzerinden incelenecektir. Bu kapsamda ilk olarak Türkiye-Suriye ilişkilerinin tarihsel gelişimi ortaya konmuş, 2002 sonrası süreç detaylı bir biçimde ve iki ülke arasındaki ilişkinin farklı boyutlarını ortaya koyacak şekilde ele alınmıştır. Akabinde Suriye'deki mevcut durumun anlaşılmasında temel unsur olarak Arap Baharı sürecinin genel özellikleri incelenmiş, Tunus, Mısır ve Libya'da yaşanan gelişmeler ele alınmış, nihayetinde de Suriye'de yaşanan olaylar ile Türkiye'ye olan etkileri ortaya konmuştur. Araştırmanın son bölümünde ise Arap Baharı süreci uluslararası ilişkiler ve medya ilişkisi bağlamında değerlendirilmiş, bu çerçevede ilk olarak uluslararası medyanın konuya yaklaşımı kısaca ele alınmış akabinde Türk basını üzerinde yedi ulusal gazete üzerinden detaylı bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Efects of Turkey and Syria relations on alteration process in Arap Spring process will be searched by using Turkish Press as soucres, by evaluating the factors which causes Syrian Civil War in this study which Turkey and Syria relations under the efects of Arap Spring and approach of Turkihs Press to the subject will be taken. Under the scope, first of all historical improvement of Turkey-Syarian relations had been taken, the detail process after 2002 and different dimensions of relations between both country had been under debate. Subsequently general specifications of Arap Spring process which are the key elements to understand the current conditions in Syria are searched, current developments in Tunisia, Egypt and Libya had been disscussed. Current events in Syria and their effects on Turkey had been taken at the end. Arap Spring process had been evaluated under the consideration of international relations and media relations, under the scope, approach of international media to the issue had been taken briefly, than a detail exemination on Turkish Press by evaluating 7 national newspaper had been done.