Parion Tavşandere nekropolü cam buluntuları (2005-2017)
Glass finds from the Tavşandere necropolis of Parion (2005-2017)
  1. Tez No: 551840
  2. Yazar: AHMET LEVENT KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Troas, Parion, Necropolis, Glass, Unguentarium
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Çanakkale ili, Biga ilçesi, Kemer köyüne lokalize edilen Parion Antik Kenti, antik çağda bölgenin önemli liman kentlerinden biridir. Kentte 2005 yılından itibaren gerçekleştirilen bilimsel kazılar neticesinde çok önemli taşınır ve taşınmaz kültürel eserler ülkemizin kültür bakiyesine kazandırılmıştır. Çalışmamızın konusunu, Parion Tavşandere Nekropol'ünde 2005-2017 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen Roma Dönemi cam buluntular oluşturmaktadır. Nekropol çalışmalarında ele geçen cam buluntulardan bir kısmı mezar konteksi içerisinde yer alırken bir kısmını mezar dışı buluntular oluşturmaktadır. Ele geçen cam buluntular ile Parion'da yaşayan halkın sosyo-ekonomik durumu, Roma döneminde nekropollerde gerçekleştirilen ritüeller ve Parion'da Roma döneminde cam üretimi olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, MS 1. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasına tarihlenen 87 adet Roma Dönemine ait cam buluntu incelenmiş ve Parion cam buluntularının bilim dünyasına tanıtılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Parion Tavşandere Nekropol'ünde ele geçen cam buluntular öncelikli olarak üretim şekillerine göre sınıflandırılmıştır. Daha sonra alt başlıklara ayrılan buluntular benzer örnekler ve mezar konteksleri yardımıyla tarihlenmiştir. Parion'da yaşayan halkın sosyo-ekonomik durumu ve Roma döneminde cenaze törenleri ardından nekropollerde gerçekleştirilen ritüeller ile ilgili bazı sonuçlar ortaya konmuştur. Roma döneminde kentte cam üretim atölyesi olup olmadığı ise henüz netlik kazanmamıştır. Kazı çalışmalarının ilerleyen dönemlerinde cam buluntular üzerinde yapılması planlanan analizlerin bize bu konuda daha net bilgiler verebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Ancient city of Parion which is located in the village of Kemer in the township of Biga in Çanakkale province is one of the important port cities of the region. As a result of the scientific excavations carried out in the city since 2005, very important movable and immovable cultural artifacts have been brought to our archeology inventory. The subject of our study is the Roman Period glass finds found in the archaeological excavations conducted between 2005-2017 at the Parion Tavşandere Necropolis. Some of the glass finds uncovered in the necropolis studies are located within the tomb context, while some of them are found outside the tomb. Through the glass finds,It was tried to be understand the socio-economic status of the people living in Parion, the rituals performed in the necropolises during the Roman period and whether there was glass production in the Roman period in Parion. In this study, 87 pieces of Roman glass finds dating from the 1st century AD to the 3rd century AD were examined and introduction of Parion glass findings to the science world was intended. In our study, the glass finds uncover in the Parion Tavşandere Necropolis were primarily classified according to their production model. After than, the finds that subclassify were dated by the aid of similar examples and Tomb contexts. Some conclusions were exhibited about the socio-economic situation of the people living in Parion and rituals in necropolises after funerals in Roman period. The fact that whether there was a glass production workshop in the Roman period has not been clarified yet. We think that the analyzes that are planned to be made on glass finds in the later stages of excavation can give us more clear information on this subject.