'Tschick' ve 'Deliduman' adlı Türk-Alman ergen romanlarının, gençlik kültürleri açısından incelenmesi
Analysis of Turkish-German adolescent novels 'Tschick' and 'Deliduman' in terms of youth culture
- Tez No: 551946
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk ve gençlik yazını, ergenlik, kültür, gençlik, gençlik kültürleri, Child and youth literature, adolescence, culture, youth, youth cultures
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Türk gençlik edebiyatı türünün bilinen romanlarından Deliduman romanı ile Alman gençlik edebiyat türünün ödül almış Tschick romanının gençlik kültürleri ve eserlerdeki karakterlerin karşılaştırmaları yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar her iki eserdeki ergenlik çağındaki gençlerin ergenlik psikolojisi, ergenlik bunalımları ve dil üslupları Türk-Alman gençlik kültürlerine değinilerek yapılmıştır. Çocuk ve gençlik yazın türüne ait eserler Türkiye ve Avrupa'da çok fazla araştırma konusu yapılmadığı düşünülmüştür. Bundan dolayı Deliduman ve Tschick eserlerinin gençlik kültürleri, ergen roman ve Türk-Alman gençlik kültürleri açısından çocuk ve gençlik yazını türüne katkı sağlayacağı değerlendirilmiştir. Tezin ilk bölümü gençlik yazınbilim kavramı, gençlik yazın türleri, ergen roman kavramları, Türk ve Alman ergen romanları ele alınarak Türkiye ve Avrupa'da tarihsel ve kavramsal açıklamaları yapılarak bu türlerdeki eserlere değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünü gençlik kültürleri, gençlik alt kültürleri ve alt kültür özelliklerinin yazına yansımaları işlenmiştir. Üçüncü bölümde Deliduman ve Tschick eserinin dil ve biçim incelemesi, içerik çözümlemesi ve karakter analizleri yapılmıştır. Dördüncü bölümde her iki eserin karakter açısından benzerlikleri ve farklılıkları yapılmıştır. Daha sonra Türk-Alman gençlik kültürlerine değinilmiştir. Beşinci bölüm ise eserlerdeki kültür izlerine ve sorun odaklarına değinilmiştir. Tezin sonuç bölümünde gençlik kültürleri çerçevesinde karşılaştırma yapılan her iki eserin Türk-Alman gençlik kültürleri açısından önemine, ergenlik çağındaki gençlerin yaşadıkları süreçteki problemlere, ergenlik çağındaki bireylerin ve onların ailelerinin hem bilgilenmek hem de bu süreci keyifli geçirmek için gençlik kültürleri ile ilgili yazılan eserlerin okunması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the comparison of Deliduman novel which is among Turkish youth literature genre and Tschick novel which is an awarded German literature work, was made in terms of youth cultures and the characters of the novels. The comparisons were made with reference to Turkish-German youth cultures, adolescent psychology, adolescent crisis and language styles of adolescents in both works. It was considered that, the works of literary genres for children and youth were not examined frequently in Turkey and Europe. For this reason, Deliduman and Tschick works have been evaluated to contribute to the genre of children and youth literature in terms of youth cultures, adolescent novels and Turkish-German youth cultures. The first chapter of the thesis was written regarding concept of literature youth, youth genres, adolescent novel concepts, by considering Turkish and German adolescent novels; and historical and conceptual descriptions were mentioned in the works of this kind in Europe. The second chapter of the thesis deals with youth culture, youth subcultures and their reflections in literature. In the third chapter, language and form analysis, content analysis and character analysis of Deliduman and Tschick were examined. In the fourth chapter, the similarities and differences between the two works are analyzed. Then, Turkish-German youth cultures are mentioned. In the fifth chapter, the cultural traces and the focus of the problems are mentioned. In the conclusion part of the thesis, the importance of both works in terms of Turkish-German youth cultures, the problems in the process of adolescents, are discussed and it is thought that adolescents and their families should read the works written about youth cultures in order to be informed and to enjoy this process.