The role of civil organizations in protecting childrensrights 'Practical research done in Sulaimanyah
Sivil örgütlerin çocukları korumadaki rolü
  1. Tez No: 552149
  2. Yazar: PAYAM AKRAM MUSTAFA ALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, Kürdistan çocuk yuvaları, finansal kriz, sivil toplumu analiz eden yönler, Civil society, Kürdistan children nest, financial crisis, directions which analyze civil society such
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çocuk haklarının korunmasında Sivil toplum örgütlerinin rolü isimli sosyolojik tez çalışması Süleymaniye şehrinde yapılmıştır. Bu çalışmanın ana amacı sivil toplum örgütlerinin çocuk haklarını koruma konusunda ki etkinliklerini değerlendirmektir. Bu tez günümüz çocuk haklarını BM'nin 1989 tarihli Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinde yer alan esaslar ile kıyaslamaktadır. Buna göre bu tez öncelikli olarak Süleymaniye şehrinde yaşanan çocuk hakları ihlallerinin türü ve sayısını gözler önüne sermektedir. 1989 tarihli BM anlaşmasına göre çocuk, 18 yaşını doldurmamış bireydir. Bu tez çalışması sosyal anket metodolojisi, karşılaştırmalı metodoloji, tarihsel metodoloji ile birlikte mülakat formlarını kullanmaktadır. Tezin araştırma grubunu Süleymaniye şehrinde faaliyet gösteren çocuk haklarını koruma hedefinde olan üç organizasyon“Kürdistan'lı Çocukları koruma, KNO ve Kürdistan Çocuk Yuvası”oluşturmaktadır. Örnek grubu olarak ise her iki cinsiyetten 10 yaş üstü, 250 çocuk seçilmiştir. Yürütülen çalışma daha sonra SPSS yazılımı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuç ilgili kurumların ve Kürt Bölgesel Yönetiminin çocuk haklarının korunmasında olumlu katkılarının olduğu yönündedir. Öte yandan finansal krize bağlı olarak kurumların yeterince desteklenmemesi, bu kurumların görevlerini yeterince yerine getiremediğini, buna bağlı olarak çocuk hakları ihlallerinin yaşanmaya devam ettiğini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“The Role of Civil Society Organizations in Protection of Children Rights”is a sociological study which is conducted in the city of Slemani. This is for the purpose of knowing and uncovering the roles of the civil society organizations in protection of children rights. Also to understand the stages in which children grow. It compares children's conditions to the 1989 international treaty. It reveals the volume and level of children rights violations in the city of Slemani. It also presents the most important local and international treaties for children rights protections. A child, according to article one of 1989 UN Convention of the Rights of the Child, is a human being who has not reached the age of 18. The thesis has been conducted according to social survey methodology, comparative methodology, and historical methodology, as well as the use of interview forms and polling forms for data collection. The research society is the civil society organizations of Slemani city which work in the field of children and only three of them have been taken as examples. The sample organizations are Kurdistan Save the Children, K.N.O, and Kurdistan Children Nest. 250 children of both genders above the age of 10 have been taken as samples. In the end the acquired results of the thesis have been analyzed through SPSS software. Those results indicate that the organizations have had positive roles in the protection of children rights. They also reveal that the laws of Kurdistan Regional Government have protected some of the rights. On the other hand, there are violations against children rights in Slemani city. This is in addition to revealing the financial situation of the organizations which because of the financial crisis have been unable to fully manage all their projects.