Sağlıklı kişilerde ve behçet hastalarında homositrulin düzeylerinin araştırılması
Investigation of homocitrulline levels in healthy people and behçet's patients
- Tez No: 552206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Homositrulin, İnflamasyon, Behçet's disease, Homocitrullin, Inflammation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalışmasında; tekrarlayan oral aftöz ülserler, genital ülserler, üveit, epididimit, mukokutanöz, eklem, gastrointestinal, nörolojik ve vasküler tutulumlar ile karakterize çok sistemli ve enflamatuar bir hastalık olan behçet hastalığında ve sağlıklı kişilerde serum homositrulin seviyelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji kliniğine başvuran Behçet hastaları ve sağlıklı gönüllü olmak üzere toplamda 60 birey katılmıştır. Bireyler kendi içlerinde 30 hasta ve 30 kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Romatoloji kliniğine başvuran Behçet hastalarının rutin takip amaçlı alınan kan örneklerinden artan serumlarında ve sağlıklı gönüllülerin serumlarında homositrulin ve lizin düzeyleri geliştirilen LC-MS/MS metodu kullanılarak ölçülmüştür. Hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel analizler yapılmış ve değerlendirilmiştir. Hasta grubunun homositrulin düzeyleri (1.11±0.74 mmol/mL)kontrol grubuna göre (0.38±0.12 mmol/mL) anlamlı olarak (p=0.000) yüksek bulunmuştur. Homositrulin lizin oranları bakımından değerlendirildiğinde hasta grubunun homositrulin/lizin düzeyleri hasta grubunda (1.15±0.89 mmol/mol) kontrol grubuna (0.31±0.10 mmol/mol) göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu (p=0.000) tespit edilmiştir. Lizin analizlerinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır Sonuç olarak; ilk defa gerçekleştirilen bu çalışmada, behçet hastalığı ile homositrulin düzeyleri arasında pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle homositrulin düzeylerinin behçet hastalığında biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study; it was aimed that was to determine serum homocytulin levels in healthy people and behçet's disease which is a multisystemic and inflammatory disease characterized by recurrent oral aphthous ulcers, genital ulcers, uveitis, epididymitis, mucocutaneous, joint, gastrointestinal, neurological, and vascular involvement. A total of 60 people, Behçet's patients and healthy volunteers, who applied to the rheumatology clinic of Selçuk University Medical Faculty, participated in the study. Individuals were divided into two groups as 30 patients and 30 control groups. Homocitulline and lysine levels were measured in the serum samples, that taken from routine blood analysis of healthy volunteers and Behçet's patients appliying from rheumatology clinic, by using the developed LC-MS/MS method. Statistical analysis was performed between patient and control groups and evaluated. Homocitulline levels (1.11±0.74 mmol/mL) of the patient group were significantly higher (p=0.000) than the control group (0.38±0.12 mmol/mL). Homocitrulline/lysine ratios were higher in the patient group (1.15 ± 0.89 mmol/mol) compared to the control group (0.31 ± 0.10 mmol/mol) as a statistically (p=0.000). However, lysine analysis showed no significant difference between groups. As a result; In this study performed for the first time, it was determined that there was a positive relationship between behçet disease and homocitrulline levels. Therefore, it is thought that homocytulin levels may be used as biomarkers in behcet disease.