Codex Cumanicus'un söz dizimi
Syntax of Codex Cumanicus
- Tez No: 552268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kıpçak Türkçesi, Codex Cumanicus, Söz dizimi, Kipchak Turkish, Codex Cumanicus, Syntax
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Söz dizimi, bir dildeki cümle ve kelime gruplarını oluşturan kuralları, kelimelerin bir araya gelme koşullarını, kelimeler ve cümleler arasındaki ilişkiyi inceleyen dilbilgisi dalına verilen addır. Bu çalışmada, Kuzey Kıpçak Türkçesine ait olan Codex Cumanicus adlı sözlüğün söz dizimi incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, Kıpçak ve Kuman adı ile ilgili bilgilerden sonra Kıpçakların tarihteki yeri hakkında bilgiler verilmiştir. Kıpçaklarla ilgili tarihî bilgiler verildikten sonra Kıpçak Türkçesi ve bu dille yazılmış olan eserler hakkında bilgiler, söz dizimi ile alakalı görüşler ortaya konmuştur. Giriş kısmında son olarak bu çalışmaya konu olan Codex Cumanicus hakkında ayrıntılı bilgiler verilip daha sonra inceleme kısmına geçilmiştir. İnceleme kısmında ise Codex Cumanicus'ta bulunan kelime grupları tespit edilip örneklendirildikten sonra metindeki cümle yapısı incelenmiştir. Cümleler de ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Syntax is the name given to the field of linguistics dealing with the rules to constitute sentences and phrases in a language; the patterns that words follow to be used together; the relationship between words and sentences. In this study, Codex Cumanicus, a dictionary belonging to the North Kipchak Turkish, will be analyzed in terms of syntax. In the introduction part of the work, after some information concerning the names Kipchak and Cuman, the role of the Kipchak in history will be concentrated. After the Kipchaks is elaborated, the Kipchak Turkish and works written in the Kipchak Turkish and the syntax in Kipchak Turkish are focused and different points of views on the syntax are presented. Eventually, in the introduction part, detailed information on Codex Cumanicus is given and then the discussion starts. In the discussion part, once the phrases in Codex Cumanicus are identified and exemplified, the syntax in sentences is analyzed. The sentences are analyzed and exemplified as well.