Türk imalat sanayiinde piyasa yapısı ve verimlilik ilişkisi
The relationship between market structure and productivity in Turkish manufacturing industry
- Tez No: 552323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Piyasa Yapısı, Panel Data Ekonometrisi, İmalat Sanayii, Productivity, Market structure, Panel Data Econometrics, Manufacturing Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ekonomistlere göre eksik rekabet şartları ve verimlilik arasında ters yönlü ilişki söz konusudur. Bu çalışmanın temelini Schumpeter'in Yaratıcı-Yıkım Teorisi oluşturmaktadır. Schumpeter'e göre eksik rekabet şartlarında faaliyette bulunan büyük firmaların teknolojik yenilik yapmaları sonucunda verimlilikleri artmaktadır. Bu çalışmada Türk imalat sanayii için 199 dört haneli alt endüstrinin 2003-2014 dönemine ait verileri ile farklı panel veri teknikleri kullanılarak piyasa yapısının (yoğunlaşma, CR4) verimlilik (toplam faktör verimliliği, TFV) üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada tahmin edilen tüm modellerde TFV ve CR4 arasında anlamlı ve yüksek seviyede ters yönlü etki olduğu görülmüştür. Yoğunlaşma oranı artarken TFV düşmektedir. Eksik rekabet piyasaları verimlilik kaybına yol açmaktadır. Ayrıca verimlilik ve yoğunlaşma arasındaki ilişki doğrusal bir forma sahip değildir. Ücretler, etkin ücret kanalı ile, dış ticaret ise; bilgi ve teknoloji transferi süreci ile verimliliği pozitif etkilemektedir ve son olarak ekonomik krizlerin verimlilik üzerinde olumsuz etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
According to economists, there is an inverse relationship between imperfect competition conditions and productivity. This study is based on Schumpeter's Creative Destruction Theory. According to Schumpeter, productivity increases as a result of technological innovations of large firms operating under imperfect competition conditions. In this study, we investigate the effects of market structure (concentration ratio, CR4) on efficiency (total factor productivity, TFP) for the four-digit Turkish manufacturing industry during the period 2003-2014 applying different panel data techniques. There is a significant negative relationship between productivity and market concentration. While the concentration ratio increases, TFP decreases. That is, imperfect competition decreases productivity. Moreover, the relationship between productivity and concentration is not linear. The other results from the study; (i) wages positively affect the productivity through efficiency wage theory. (ii) foreign trade (export and import) has positive effect on the productivity link the information and technology transfer process. (iii) finally economic crises have a negative impact on productivity, as expected.