Sakroilyak MRG'de pelvik konjesyon lehine bulguların prevalansı
Prevalence of findings on sacroiliac MRİ in favor of pelvic congestion
- Tez No: 552757
- Danışmanlar: PROF. ÜSTÜN AYDINGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik pelvik ağrı, pelvik konjesyon sendromu, sakroilyit, sakroilyak MRG, spondiloartrit, Chronic pelvic pain, pelvic congestion syndrome, sacroilitis, spondyloarthritis, sacroiliac MRI
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Sakroilyak MRG'de pelvik konjesyon lehine bulguların prevalansı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara 2019. Kronik pelvik ağrı (KPA) premenopozal kadınların birçoğunda yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. KPA prevalansının 1000 kadın başına 38 (%3.8) olduğu ve migren tipi baş ağrısından (%2.1) daha fazla görüldüğü bildirilmektedir. Overyan ven yetersizliği nedeniyle oluşan pelvik konjesyon sendromu (PKS) KPA'nın bilinen bir nedenidir. Overyan ven yetmezliği kadınların yaklaşık %10'unda görülür ve bunların %60'a varan kısmında PKS gelişebilir. Amaç: Sakroilyak MRG klinik olarak bel ağrısı ve sakroilyite (Sİ) bağlı ağrıyı taklit eden durumları gösterebilir ve PKS de bu durumlardan biridir. Bu çalışmada amacımız geniş bir hasta popülasyonunda sakroilyak MRG'de PKS lehine bulguların sıklığını saptamak ve bunların yine MRG'de saptanan aktif veya kronik sakroilyitle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç–Yöntem: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda Ocak 2014–Aralık 2017 arasındaki 48 aylık sürede 15–55 yaş aralığındaki toplam 1361 kadın hastanın kronik bel ağrısı nedeniyle yapılan sakroilyak MRG'leri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar Ankylosing SpondyloArthritis İnternational Society'nin (ASAS) kriterlerine göre aktif ve kronik sakroilyit varlığı ve PKS lehine bulgular yönlerinden değerlendirilmiştir. PKS tanı kriteri olarak overlerin ve uterusun çevresinde dıştan dışa ölçümle ≥6mm çaptaki dilate ven varlığı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların 335'inde (%29) MRG'de Sİ bulgusu saptanmıştır; bunların 253'ünde (%21) aktif sakroilyit bulgusu vardır. Hastaların 849'unda ise kronik veya aktif sakroilyit bulgusu izlenmemiştir. Tüm hastaların %6.7'sinde (n=80), aktif sakroilyitli hastaların %5.5'inde (n=14) (p=0.464; p>0.05), kronik sakroilyitli ancak aktif sakroilyiti olmayanların %12'sinde (n=10) (p=0.758; p>0.05), sakroilyiti olmayanların ise %6.6'sında (n=56) (p=0.206; p>0.05) PKS bulgusu saptanmıştır. Sonuç: Sakroilyak MRG'de fertil çağdaki kadın hastaların %6.7'sinde PKS lehine bulgular yer alabilmektedir. Sakroilyak MRG'deki PKS lehine bulgular aktif veya kronik Sİ varlığından bağımsızdır.
Özet (Çeviri)
Prevalence of findings on sacroiliac MRI in favor of pelvic congestion. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis of Radiology, Ankara, 2019. Chronic pelvic pain (CPP) has significant impact on the quality of life of mostly premenopausal women. Prevalence of CPP is estimated to be 38 per 1.000 women (3.8%) which is higher than that of migraine headaches (2.1%). Pelvic congestion syndrome (PCS), which is thought to occur generally due to ovarian vein incompetence, is a recognized cause of chronic pelvic pain (CPP). Ovarian vein incompetence is seen in approximately 10% of women and up to 60% with this abnormality can develop PCS. Purpose: Sacroiliac MRI can show different clinical mimickers of sacroiliitis (SI) and PCS is one of these conditions. Our aim in this study was to evaluate the frequency of PCS and other incidental findings on sacroiliac MRI and to determine their relation to active or chronic sacroiliitis detected in MRI. Material-Methods: In our study, a total of 1361 sacroiliac MRI's of female patients aged between 15-55 years performed in the Department of Radiology of Hacettepe University Faculty of Medicine between January 2014–December 2017 (a 48-month period) were retrospectively evaluated. Patients included in the study were evaluated according to the Ankylosing SpondyloArthritis international Society's (ASAS) criterias for the presence of active and chronic sacroiliitis and findings in favor of PCS. The presence of dilated veins of ≥6 mm in diameter around the uterus and ovaries was accepted as a sign of PCS. Results: There were MRI detected sacroiliitis in 335 of the all patients (29%). 253 of the patients (21%) had active signs of sacroiliitis in MRI. 849 of the patients had no chronic or active signs of sacroiliitis in MRI. 6.7% (n = 80) of all patients, 5.5% (n = 14) (p = 0.464; p> 0.05) of patients with active sacroiliitis, 12% (n = 10) of patients with chronic sacroiliitis but without active sacroiliitis (n = 10) had MRI defined PCS findings. Conclusion: Sacroiliac MRI findings in favor of PCS was present in 6.7% of fertile aged women. Findings in favor of PCS in sacroiliac MRI are independent of the presence of active or chronic SI.