Bilgi ekonomisinin ekonomik büyüme üzerine etkilerinin panel veri yöntemi ile analizi
Analysis of the effects of knowledge economy on economic growth by panel data method
  1. Tez No: 552797
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN ÇALMAŞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Ekonomisi, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Knowledge Economy, Economic Growth, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, bilgi ekonomisi ve ekonomik büyüme kavramları incelenerek, bu iki kavram arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler'e üye olan 193 ülke içerisindeki 37 ülkenin 2003-2016 yılları arasındaki bilgi ekonomisi göstergeleri ve ekonomik büyüme değerleri incelenmiştir. Analizde 2010 yılı temel fiyatları ile ABD Doları cinsinden reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla; ekonomik büyümeyi ifade ederken, Ar-Ge harcamaları, yüksek teknoloji ihracatı, patent başvuru sayısı ve beşeri sermayeyi temsilen kullanılan ortaöğretim brüt okullaşma oranı; bilgi ekonomisi göstergelerini ifade etmektedir. Ayrıca modelde kontrol değişken vektörü olarak sermaye ve emek kullanılmış olup, sermaye değişkenini Gayrisafi Sabit Sermaye Oluşumu, emek değişkenini ise toplam işgücü temsil etmektedir. Bu değişkenler ışığında bilgi ekonomisi ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenirken panel veri yöntemi kullanılmıştır. Tahmin sonuçlarına göre, bilgi ekonomisi göstergeleri olarak kullanılan değişkenlerle birlikte toplam işgücü verisinin ekonomik büyüme üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Buna karşılık, modelde bir diğer açıklayıcı değişken vektörü olarak kullanılan Gayrisafi Sabit Sermaye Oluşumu'nun ise, iktisadi büyüme üzerinde olumlu etkide bulunduğuna dair herhangi bir bulguya ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, knowledge economy and economic growth are examined and the relationship between these two concepts is tried to be explained. In this context, information economy indicators and economic growth values of 37 countries among 193 member states of the United Nations between 2003-2016 period were examined. In the analysis, real gross domestic product in terms of basic prices and USD in 2010; while expressing economic growth, R&D expenditures, high technology exports, number of patent applications and human capital secondary school gross enrollment rate representing; expresses indicators of knowledge economy. In addition, capital and labor are used as the control variable vector in the model, the capital variable is Gross Fixed Capital Formation and the labor variable represents the total labor force. In the light of these variables, panel data method was used to examine the relationship between knowledge economy and economic growth. According to the estimation results, the variables used as indicators of knowledge economy and total labor force data have a statistically significant and positive effect on economic growth. On the other hand, there is no evidence that Gross Fixed Capital Formation, which is used as another explanatory variable vector in the model, has a positive effect on economic growth.