Siyasal söylem ekseninde Türkiye'de İslamofobi: 2010-2018 döneminin analizi
Islamophobia in Turkey on the axis of political discourse: Analysis of the period 2010-2018
  1. Tez No: 552957
  2. Yazar: GÜRKAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE TINAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslamofobi, Siyasal İslam, AK Parti, CHP, Ötekileştirme, Islamophobia, Political Islam, AK Party, CHP, Otherization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
İslamofobi, çok uzun yıllar boyunca toplumlar arası etkileşimlerin bir tezahürü olarak ortaya çıkan Batı kaynaklı bir zenofobinin İslam dini üzerinden tanımlanmış halidir. Bu araştırmada, daha çok Batı toplumlarında görülen islamofobinin Türkiye gibi nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu laik bir ülkede, ortaya çıkmış olabilecek islamofobik hareketlerin siyasal söylemler tarafından nasıl şekillendiği açıklanmaya çalışılmıştır. Türkiye'de islamofobinin var olup olmadığı eğer varsa ne düzeyde var olduğu ve islamofobinin siyasal söylem içerisinde ne şekilde yer edindiğini açıklığa kavuşturma amacıyla ele alınan bu çalışmada içerik çözümlenmesi ve yıldız falı analizi tekniğinden faydalanılmıştır. Ayrıca literatürde daha önce siyasal anlamda Türkiye'de islamofobi üzerine yapılmış bir çalışma olmaması açısından, bu araştırmanın islamofobi literatürüne yeni bir katkı sağlaması hedeflenmiştir. Çalışma, giriş ve sonuç bölümleri hariç olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve bağlamında siyasal söylem ve islamofobi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise islamofobi; bir olgu olarak ele alınmış, islamofobinin tarihsel kökenleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde islamofobinin ideolojik boyutu incelenmiş ve siyasal İslam ile bir kıyasa tabii tutulmuştur. Son bölümde ise Cumhuriyetin ilanı ile kurulan modern Türkiye'nin ihtilafları ortaya konmuş ve milat olarak kabul edilen 2010 tarihinden itibaren Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2018'e kadar yaptıkları genel seçim sonrası konuşmaları ve parti grup toplantılarındaki söylevleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Islamophobia is the definition of a Western zenophobia, which has emerged for many years as a manifestation of inter-communal interactions. In this study, it is aimed to explain Islamophobia which is mostly seen in western society and how Islamophobic movements that may have emerged in a secular country, where the majority of the population is composed of Muslims is shaped by political discourse. In a predominantly Muslim country, such as Turkey. In the present study content and horoscope analysis were utilized to clarify whether Islamophobia exists in Turkey. If it exists which level and how Islamophobia is involved in political discourse. In addition, it is aimed that this research will contribute to the Islamophobia literature in terms of the absence of a study on Islamophobia in Turkey. The study consists of four main sections, except the entrance and conclusion sections. The first part provides information about political discourse and Islamophobia in the context of conceptual framework. In the second part, Islamophobia is considered as a phenomenon and information about the historical origins of Islamophobia is given. In the third part, the ideological dimension of Islamophobia was examined and subjected to a comparison with political Islam. In the last section, the conflicts of modern Turkey, which was established by the proclamation of the Republic, were revealed and the speeches of the Justice and Development Party and the Republican People's Party until 2018 and the speeches of the party group meetings were analyzed from the date of 2010.