Türk liberalizminin siyasete yansımaları: DP, Anap ve Ak Parti örnekleri
Reflections of Turkish liberalism on politics: DP, Anap and Ak Party examples
- Tez No: 552958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE TINAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Özgürlük, Siyasal Liberalizm, Neo-liberalizm, Türkiye'de Liberal Hareket
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türk siyasal kültüründe devlete ayrı bir önem atfedilmektedir. Bu nedenle Türk yönetim anlayışında esas olan devlettir. Sahip olunan bu anlayış umumiyetle devletin varlığının ve devamlılığının milletten önce geldiği düşüncesini hakim kılar. Buradaki perspektifin ana teması, devletin bir araç değil, amaç olarak benimsenmesinde yatar. Bu düşünceye rağmen Türk siyasal kültüründe çok güçlü olmamakla beraber bireyci bir söylemden yola çıkılarak küçük devlet anlayışını savunan liberal bir kanattan söz etmek mümkündür. Devlet varlığının kutsandığı bir düzende liberal öğelerin karşılık bulması ve yer edinme çabası, ilerlemesi tartışmaları bu çalışmada temel sorunsal olarak ele alınmıştır. Çalışmada tarihsel süreç içerisinde bu iki zıt görüşten; liberal fikirlerin 21. yüzyılda vardığı nokta üzerinden bir değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmada, Türk siyasal hayatında liberal öğeleri bünyesinde barındıran ve uzun dönem iktidarda bulunan siyasi partilerin; parti programları, parti liderlerinin kimi söylemleri, icraatları, devlete biçtikleri misyonlar liberal öğeler çerçevesinde değerlendirmek ve Türk liberal hareketinin vardığı nokta ile siyasete olan etkisini ele almak temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu amaca yönelik olarak, siyasal ideoloji olarak anılan Liberalizmin Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan siyasal kültürle nasıl bir etkileşime girdiği ve Türk siyasal hayatında bir oluşum olarak var olan Türk liberal hareketinin siyaseti nasıl etkilediği ve Türk yönetim anlayışına nasıl bir perspektif kattığı sorularına cevap aranacaktır. Buradan hareketle ele alınacak partiler; Demokrat Parti, Anavatan Partisi ve 21. yüzyıldan itibaren Türk siyasal hayatına günümüze değin önemli bir derecede etki eden Adalet ve Kalkınma Partisi olarak belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan ve sahip olduğu siyasi mirastan yola çıkılarak günümüze varan süreçte yer alan Liberalizm fikriyatı ve uygulamaları geniş literatür taramasıyla araştırılmış ve içerik analizi ile incelenmiştir. Bahsi edilen partilerin; parti programları, parti liderlerinin kimi söylemleri, icraatları, devlete biçtikleri misyonlar çalışmada yapılan analizlerin önemli bir bölümünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
A special importance is attributed to the state in Turkish political culture. Therefore, it is the state that is essential in the Turkish administration. This understanding of the existence and continuity of the state in general dominates the idea that it comes before the nation. The main theme of the perspective here lies in the adoption of the state as a tool, not a goal. Despite this idea, it is possible to talk about a liberal wing advocating small state understanding by starting from an individualistic discourse, although it is not very strong in Turkish political culture. The discussion of liberal elements in an order in which state presence is blessed and the effort to gain space and progress has been addressed as the main problem in this study. From these two contrasting views in the historical process of the study; liberal ideas 21. an assessment was made on the point it reached in the century. In this study, the main aim is to evaluate the political parties, party programs, some discourses, actions of the party leaders and their missions to the state within the framework of the liberal elements and to address the impact of the Turkish liberal movement on politics with the point reached. For this purpose, the questions of how liberalism, referred to as political ideology, interacts with the political culture left over from the Ottoman Empire, and how the Turkish liberal movement, which exists as a formation in Turkish political life, influences politics and adds a perspective to the Turkish understanding of governance will be answered. The parties to be discussed here are; the Democratic Party, the Motherland party and the 21st. it has been designated as the Justice and Development Party, which has had a significant impact on Turkish political life from the century to the present. The idea and practices of liberalism, which took place in the period leading up to the establishment of the Republic of Turkey and its political heritage, have been investigated through a wide literature survey and examined through content analysis. Mentioned parties; party programs, some discourses, actions of party leaders, missions to the state formed an important part of the analysis carried out in the study.