1858 numaralı Trabzon şer'iyye sicilinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (H.1102-1104, m.1691-1693)
Transcription and evaluation of shari'a registry of Trabzon numbered 1858 (H.1102-1104, m.1691-1693)
- Tez No: 553024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAÇ TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer῾iyye Sicili, Trabzon, Kadı, Shari'a Registry, Trabzon, Kadi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışmada, 1858 Numaralı Trabzon Şer῾iyye Sicili'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi yapılarak genelde Osmanlı Tarihi ve özelde Trabzon Tarihi çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmanın ana konusunu meydana getiren sicil defteri H. 1102-1104/ M. 1691- 1693 yılları arasındaki kayıtlardan oluşmaktadır. Bu kayıtlar sosyal, ekonomik, kültürel, iktisadi ve hukuki açılardan bilgiler vermektedir.“1858 Numaralı Trabzon Şer῾iyye Sicili'nin Transkripsiyon ve Değerlendirilmesi (H. 1102- 1104/ M. 1691-1693)”adlı bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı ve yöntemi kısaca belirtilmiştir. Daha sonra Trabzon Tarihi ve defterin kayıt altına alındığı yıllardaki Osmanlı Tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Trabzon Şer῾iyye Sicili kullanılarak yapılan çalışmaların detaylı bir listesi bulunmaktadır. Bu kısımda Trabzon kadı sicilleri kullanılarak yazılan kitap, makale ve doktora tezlerinin isimleri ile yüksek lisans tez çalışmaları belirtilmiştir. İkinci bölüm ise üç ana başlıktan oluşmaktadır. Öncelikle sicilin genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra defter içerisinde bulunan kayıtlar konularına göre tasnif edilmiş ve tek tek değerlendirilmiştir. Son olarak defter içerisindeki idari taksimat, mesleklerin analizi, kayıtlarda geçen önemli kişilerin isimleri ve şehirde bulunan önemli yapılar tek tek belirtilmiştir. Çalışmanın ekler kısmında ise 1858 numaralı Trabzon Şer῾iyye Sicili'nin transkripsiyon edilmiş kısmı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to contribute to the studies of Ottoman History in general and Trabzon History in particular by transcription and evaluation of the Shari'a Registry of Trabzon Numbered 1858. The main subject of the study consists of the records between H. 1102-1104/ M. 1691-1693. These records provide imformation on social, economic, cultural, economic and legal aspects. This study, titled as“Transcription and Evaluation of Shari'a Registry of Trabzon Numbered 1858 (H. 1102-1104/M. 1691-1693)”consists of two parts. The aim and method of the thesis are briefly mentioned in the introduction. Later, a brief information is presented on Trabzon and the Ottoman History in the years when the registry book was recorded. In the first part, a detailed list of the studies which also used Shari'a Registry of Trabzon is given. In this section, the names of the books, articles and doctoral and master's thesis studies that are written by using Trabzon Kadi registers are stated. The second section consists of three main topics. Firstly, the general characteristics of the registry are given. Then the records in the registry book are classified according to their subjects and evaluated particularly. Finally, the administrative partition in the registry book, the analysis of occupations, the names of the important persons in the records, and the important structures in the cities are indicated specifically. In the annexes of the study, a transcribed text of the Shari'a Registry of Trabzon Numbered 1858 is presented.