Türk kültüründe büyüler (Konya örneği)
Spells in the Turkish culture (Konya instance)
- Tez No: 553144
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BERAT ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Folklor, İnanç, Büyü, Konya, Culture, Folklore, Faith, Magic, Konya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
İnsanoğlu, tarih sahnesine çıktığı günden beri, fizyolojik ihtiyaçlarını gidermede birtakım güçlüklerle karşılaşmıştır. Ruh kavramının ve bilimsel düşünce yapısının gelişmediği dönemlerde karşılaşılan sıkıntıları aşmak için kullanılan yöntemlerden birisi de büyüdür. Tarih boyunca diğer milletlerde olduğu gibi Türklerde de büyüsel pratiklerin yaşamı kolaylaştırmanın yanı sıra vatanı savunmak ve savaşta düşmanı yıpratmak için kullanılan bir doğaüstü silah olduğu görülmektedir. Türk kültüründe çağlar öncesinden beri kendisine yer bulan büyünün farklı toplum ve inançların etkisiyle birtakım değişiklere uğrayarak günümüze kadar geldiği görülmektedir. Çalışmada büyünün insanlar üzerindeki etkisi ana hatlarıyla değerlendirildikten sonra Konya'da görülen büyüsel uygulamaların nesilden nesile aktarılma şekilleri, uygulayıcıların doğaüstü güçlere başvurma sebepleri, büyüsel pratiklerin gerçekleştirildiği mekânlar ve zaman dilimleri ile uygulama sırasında kullanılan araçlar üzerinde durulacaktır. Konya'da derlenen uygulamalardan hareketle Türk kültüründe büyünün yeri belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Human beings have encountered some difficulties in meeting their physiological needs since the day they appeared on the stage of history. One of the methods used to overcome the problems came across during the periods when the concept of spirit and scientific thinking did not develop is magic. As in other nations throughout the history, magical practices in Turks are seen to be a supernatural weapon used to defend life and wear down the enemy in war as well as to facilitate life. Since the ages, it has been observed that the spell that has taken its place in Turkish culture has been subjected to some changes with the effect of different societies and beliefs. In this study, after evaluating the effects of magic on people, the ways in which the magical practices seen in Konya are transferred from generation to generation, the reasons for the application of the practitioners to the supernatural powers, the places where the magical practices are performed and the tools used during the application will be emphasized. Based on the practices compiled in Konya, the place of magic in Turkish culture will be tried to be determined.