Akut gastroenterit nedeni ile başvuran ve rotavirüs pozitifliği saptanan çocukların verilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the data of children presenting acute gastroenteritis and determined with rotavirus positivity
- Tez No: 553388
- Danışmanlar: UZMAN HÜSNİYE YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rota virüs, Gastroenterit, Enfeksiyon, İki Yaşından Küçük Çocuklar, Rotavirus, Gastroenteritis, Infection, Children under age of two
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Akut gastroenteritler dünyada, çocuklardaki mortalite ve morbidite etkenleri sıralamasında ikinci sıradadır. Bu çalışmada önemli bir halk sağlığı sorunu olan RVGE nedeni ile ayaktan ve yatarak takip ve tedavi edilen olgular demografik, klinik ve laboratuvar tetkikleri ile irdelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH'ye başvuran 1-24 ay arasındaki olgulardan akut gastroenterit olan ve dışkıda rota virüs antijeni bakılan olgular dâhil edilmiştir. İki gruba“RV(+)GE ve RV(-)GE”ayrılan olguların, ayaktan ve yatarak takip ve tedavi edilme durumlarına göre detaylı değerlendirmeleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya RV antijen testi bakılan 5462 kişinin 6550 başvurusu dâhil edildi. Başvuruların 946 (%14,4) sı rota virüs pozitif,“530 (%56)u erkek, 416 (%44)sı kız”olduğu görüldü. RV(+) ve RV(-) olmak ile cinsiyet arasında istatistiksel fark saptanmadı (p>0,05). RV(+)GE en çok ilkbahar mevsiminde (%32), RV(-)GE en çok yaz mevsiminde (%31), olduğu görüldü ve RV(+)GE ile RV(-)GE olguların mevsimlere göre görülmesi arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu saptandı (p0,05). Başvurular ayaktan ve yatarak takip ve tedavi edilen hastalar olmak üzere ikiye ayrıldı. Tüm RV(+)GE olguların %14 ünün yatarak takip ve tedavi edildiği görüldü. RV(+)GE olguların yatarak tedavi edilmesi ile RV(-)GE olguların yatırılarak tedavi edilmesi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p0,05) RV(-)GE olgulara göre düşük bulundu. RV(+)GE olguların, RV(-)GE olgulara göre; CRP, türbidimetrik düzeyi (p>0,05), Hgb, hematokrit, BUN, kreatinin, ürik asit, AST, ALT düzeyleri ve nötrofil sayısı (p0,05). Yatarak takip edilen RV(+)GE ve RV(-)GE olan olgular arasında WBC ve nötrofil sayısı açısından istatistiksel fark saptanmadı (p>0,05). Tekrarlayan başvurularda RV(+)GE olguların yeniden enfekte olduğu ve tekrarlayan hastane yatışları gerektirebildiği görüldü. Sonuç: Çalışmamız geniş başvuru yelpazesine sahip çok sayıda olgudan oluşmaktadır. RV(+)GE'li olguların daha çok yatarak tedavi edildiği ve ilkbaharda daha sık görüldüğü; RV(+)GE saptanan olgularda laboratuvar tetkiklerinden pH, HCO3, WBC, lenfosit sayısı, potasyum değerlerinin düşük; BUN, kreatinin, ürik asit, AST, ALT hgb, hematokrit değerlerinin ve nötrofil sayısının yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute gastroenteritis is the second most common cause of children mortality and morbidity in the world. In this study, outpatient and inpatients followed up and treated for RVGE, an important public health problem, were evaluated in terms of demographic and clinical aspects, and also laboratory test results. Material and Method: The study was performed in The University of Health Sciences, Ankara Dr. Sami Ulus Obstetrics-Gynecology and Pediatrics Hospital and included 1-24 months old patients with acute gastroenteritis who were examined for Rota virus antigen in feces. Patients with gastroenteritis were divided into two main groups as rotavirus positive and negative and both groups further classified as outpatients and inpatients were studied in detail. Results: The study included total 6550 visits of 5462 individuals whose RV antigen tests were studied in our hospital. 946 cases (14.4%) out of 6550 were found to be Rota virus positive, and that 530 of them (56%) being male and 416 (44%) female. There was no statistically significant difference in terms of positivity and negativity of rota virus and gender (p> 0.05). RV (+) GE was mostly seen in spring (32%) and RV (-) GE was mostly seen in summer (31%). There was a statistically significant difference in RV (+) GE and RV (-) GE cases between seasons (p 0.05). The applicants were classified in two groups as outpatients and inpatients. It was observed that 14% of all RV(+)GE cases were inpatients. It was also found out that RV (+) GE cases were ended up with hospitalization more than RV (-) GE cases (p 0.05) were lower in RV(+)GE cases when compared to RV(-)GE cases. CRP, turbidimetric level (p> 0.05), Hgb, hematocrit, BUN, creatinine, uric acid, AST, ALT levels and neutrophil count (p 0.05). There was no statistical significant difference in terms of WBC and neutrophil counts between inpatients with RV(+)GE and with RV(-)GE (p> 0.05). It was observed that, RV (+) GE cases were re-infected and necessitated repeated hospitalizations in recurrent cases. Conclusion: Our study consists of a large number of patients with a wide range of applications. It was found that RV(+)GE patients were mostly treated inpatient and more frequent in spring; pH, HCO3, WBC lymphocyte count, potassium values were lower and BUN, creatinine, uric acid, AST, ALT hgb, hematocrit values and neutrophil count were higher in RV(+)GE cases.