Servikal konizasyon yöntemlerinin uterin arter doppler ölçümleri üzerine etkisi
The effect of cervical conization methods on uterine artery doppler measurement
- Tez No: 553389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Soğuk bistüri konizasyon, sıcak elektrokoter konizasyon, uterin arter Doppler, Cold knife conization, Hot electrocautery conization, Uterine artery Doppler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Servikal preinvazif lezyonların tanı ve tedavisinde kullanılan eksizyonel prosedürlerden soğuk bistüri konizasyon ile sıcak elektrokoter konizasyonun, postoperatif dönemde uterin arter akımında oluşturabileceği değişiklikleri karşılaştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2019- 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında hastanemiz jinekolojik onkoloji kliniğine başvuran ve servikal konizasyon endikasyonu alan 30-40 yaş arası 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Birinci grupta 20 hastaya soğuk bistüri konizasyon yapılırken ikinci gruptaki 20 hastaya sıcak elektrokoter konizasyon uygulandı. Demografik değişkenler kaydedildi, iki grupta da preoperatif ve postoperatif 1. ayda uterin arter Doppler ölçümleri yapılıp Rİ değerleri ölçüldü, hb/hct değerleri ve preoperatif ultrasonografi ile ölçülen serviks hacimleri ile çıkarılan materyal hacimleri karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Sıcak konizasyon yapılan birinci gruptaki hastalarda sağ ve sol uterin arter rezistans indeks (Rİ) preoperatif ve postoperatif karşılaştırıldığında (sırasıyla p: 0.68, p:0.17); soğuk konizasyon yapılan ikinci grupta sağ ve sol uterin arter rezistans indeks (Rİ) preoperatif ve postoperatif karşılaştırıldığında (sırasıyla p: 0.92, p:0.24) anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Gruplar arasında çıkarılan konizasyon materyalinin hacmi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p: 0.038). Soğuk bistüri konizasyon yapılan grupta çıkarılan servikal doku hacminin daha fazla olduğu saptandı. Sıcak elektrokoterle konizasyon yapılan 20 hastanın 1 tanesinde cerrahi sınır pozitifliği izlendi, 1 tanesinde ise servikal stenoz meydana geldi.Hiçbir hastamızda bunların dışında ek komplikasyon gözlenmemiştir. Sonuç: Her iki konizasyon yönteminde de işlem öncesi ve sonrası bakılan uterin arter dopplerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Konizasyon sonrası oluşabilecek gebelik komplikasyonlarının uterin arter kan akımındaki değişikliklere değil de hacim ve servikal doku kaybına bağlı olabileceği düşünülmüştür. Tedavi etkinliği ve çıkarılan materyalin tanıdaki üstünlüğü nedeniyle preinzavif lezyonların tanı ve tedavisinde özellikle reprodüktif çağdaki kadınlara soğuk bistüri konizasyon tekniğinin başarı ile kullanılabileceğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We planned to compare the changes in uterine artery flow in the postoperative period of cold knife conization and hot electrocautery conization which are the excisional procedures used in the diagnosis and treatment of cervical preinvasive lesions. Material and Method: Forty patients aged between 30-40 years who were admitted to the gynecological oncology clinic of our hospital between 01 January 2019 - 31 May 2019 and who had cervical conization indication were included in this study. Patients were divided into two groups by randomization. 20 patients in the first group underwent cold knife conization and 20 patients in the second group underwent hot electrocautery conization. Demographic variables were recorded, uterine artery Doppler measurements were performed and RI values were measured in both groups preoperatively and postoperatively at 1 month, hb/hct values, cervical volumes measured by preoperative ultrasonography and material volumes extracted were compared. SPSS 23.0 software was used for statistical analysis of the data. Results: There was no significant difference when right and left uterine artery resistance index (RI) were compared preoperatively and postoperatively (p:0.68, p:0.17; respectively) in the first group of patients underwent hot electrocautery conization and when right and left uterine artery resistance index (RI) were compared preoperatively and postoperatively (p:0.92, p:0.24; respectively) in the second group of patients underwent cold knife conization. The volume of conization material extracted was statistically significant between the groups (p:0.038). It was determined that the volume of cervical tissue extracted in the cold knife conization group was higher. Surgical margin positivity was observed in one and cervical stenosis was seen in one of 20 patients underwent conization with hot electrocautery. We observed no additional complication any of our patients. Conclusion: There was no significant difference between the uterine artery Doppler measurements before and after the procedure in both conization methods. It was thought that pregnancy complications that may occur after conization may be due to volume and cervical tissue loss rather than changes in uterine artery blood flow. We recommend that the cold knife conization technique can be used successfully in the diagnosis and treatment of preinvasive lesions especially for women of reproductive age because of the efficacy of treatment and the superiority of extracted material in diagnosis.