Adli antropolojide yetişkin bireylerin yaş tahmin metodları, sorunları ve uygulanabilirlikleri üzerine bir araştırma
A research on age estimation methods and their problems including their applicability on adult individuals in forensic anthropology
  1. Tez No: 553651
  2. Yazar: UYUM VEHİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Metod, Sorunlar Uygulama, Yaşlandırma, Yetişkin, Adult, aging, implimantation, method, problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İskkeletleşmiş yetişkin bireylerin kalıntılarının yaş tahmini yapılması adli antropoloji biliminin en karmaşık ve önemli konularından birisidir. Özellikle yapılan çalışmaların yasal sorumluluklardan dolayı gerçekçi ve güvenilir olması gerekmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında adli antropolojik yöntemlerin tarihsel gelişimi, önemi, en fazla kabul gören ve uygulanan metodların detaylı irdelenmesi ve hangi koşullarda hangi yöntemlerin uygulanması gerektiği ile ilgili bir değerlendirme yapılmıştır. Diş gelişimi ve ikincil kaynaşma noktaları incelemeleri gibi genç yetişkin bireylerde uygulanan yöntemler irdelenmiş ve ayrıntılı olarak gelişimini tamamlamış bireylerin iskeletleşmiş kalıntılarına uygulanan yaş tahmin metodları değerlendirilmiştir. Lamandin metodu olarak adlandırılan tek kökü kesici dişler üzerine yapılan araştırmaların yanısıra, dördüncü kaburga kemiklerinden yapılmakta olan yaşlandırma çalışmaları gibi klasik sayılabilen, fakat günümüzde hala yaygın olarak kullanılan metodlar ele alınmıştır. Ayrıca, günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda geliştirilmekte olan güncel yöntemler de ele alınmış ve uygulanmaları konuları ele alınmıştır. DNA ve histolojik çalışmalarla yapılan güncel çalışmaların ileriye dönük bilimsel umut vermesine rağmen, uygunlukları ve geçerlilikleri tartışmalı olmakla beraber yeni yapılacak olan çalışmalarla gelecekte iskeletlerden yaşlandırma konusunda çok faydalı olması ihtimal dışı değildir. Fakat buna karşın, yeni bilgisayarlı yaşlandırma yöntemleri çok umut vericidir, bunun yanında suni radyokarbon oranı çalışmaları da yeni klasik yöntemlere göre çok yeni olmasına rağmen çok geçerli sonuçlar verdiği görülmektedir. Bu tez çalışmasında, yapılacak olan adli antropolojik yaşlandırmanın daha geçerli ve daha az hata paylarına sahip olabilmesi için, ülkemizde yapılması gerekli olan, yerel popülasyonların kullanılacağı ve yerel verilerden yola çıkarak araştırmalar yapılması gibi öneriler de içermektedir
Özet (Çeviri)
Skeletonized adult people's remains' age estimation is one of the most complicated and impotant tasks of forensic anthropology science. Especially, because of legal responsibility the studyings sould be realistic and reliable. This work, regarding the thesis contains a compilation of the historical development and the importance of the mostly accepted and practiced methods of forensic anthropology in detail, the selection of the appropriate methods which should be implemented under different conditions. The methods such as, tooth development and secondary ostification points which are used for young adult persons are examined. The examination metods of the skeletonized remains of adult persons has also been emphasized. Besides the examinations on the rooted single incisor teeth, named as Lamandin Method, the methods which are currently used extensively in our time and the Fourth Rib Method which is considered as classic are also discussed. Furthermore, the current methods which are being improved by the developments in technology has been discussed, including their application. Despite the hopeful improvements in DNA and histologic studies, the validity and acceptability of these methods are questionable, but with the studies which will continue they could be very beneficial in the future in aging from skeletons. Besides that, new aging methods by using computers give much hope. In addition, the studies on artificial radiocarbon ratio, also gives acceptable results despite of being very new in comparison to the classic methods. This thesis also includes proposals such as data of the local population in examination which is considered necessary in order to get more acceptable aging in forensic anthropology with less error in our country.