Mekanik & elektrik motorlu ultralıght hibrit uçak kavramsal tasarımı
Ultralight hybrid aircraft concept design withmechanical & electric motor
- Tez No: 553654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN SARIKAYA BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit uçak, bireysel uçak tasarımı, Hybrid aircraft, individual aircraft design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında; dik kalkış-iniş yapabilen, devamında uçak gibi uçabilen, mekanik-elektrik motorlu ultralight hibrit uçak kavramsal tasarımı sunulmuştur. Şehirlerin ve şehirler arası mesafelerin aşırı büyümesi ve bunun bir sonucu olarak trafik yoğunluğunun ve problemlerinin artması gibi faktörlerden dolayı ulaşımda yeni çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, petrolün sınırlı ve sonlu bir kaynak olması ve çevre kirliliğinin artması gibi nedenlerin de teşvik edici olmasıyla yakın gelecekte bireysel hava ulaşımının büyük önem kazanacağı söylenebilir. Günümüzde bireysel hava araçları konusunda çeşitli çalışmalar mevcuttur. Uçak-otomobil dönüşümü yapabilen veya büyük drone benzeri tamamen elektrikli araçlar gibi %100 elektrikli hava araçları tasarımları iyi bir çözüm olacaktır, ancak bataryaların ağırlığı, fiyatları ve uzun şarj süreleri önemli dezavantajlardır. Bu nedenle hibrit uçak tasarımı, batarya problemleri aşılıncaya kadar en iyi çözüm olarak görünmektedir. Hibrit uçak tasarımı; elektrik motorlarının bütün avantajlarını barındırırken bir yandan da uzun şarj süreleri ve kısıtlı menzil gibi dezavantajları da mekanik motor ile aşmaktadır. Tez çalışmasında sunulan ultralight hibrit uçak kavramsal tasarımı; bir adet benzinli içten yanmalı motora ve buna ilave olarak ön ve arkada birer adet fırçasız doğru akım motoruna, lityum iyon batarya ve karbon fiber gövdeye sahiptir. Bu motorlara bağlı pervaneler ile kalkışını ve uçuşunu gerçekleştirmektedir. Dik kalkış yaptıktan sonra sabit kanatları ile uçak şeklinde uçarak yüksek hız, daha düşük yakıt tüketimi, yüksek manevra kabiliyeti gibi avantajlar sağlamaktadır. Gelecekte ulaşım, bu tür bireysel hava araçları ile yeniden şekillenecektir. Bireysel hava araçlarının farklı yönlere giden çok katlı ve neredeyse sınırsız sayıda şeridi olan otoyollar gibi önemli bir ulaşım imkânı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; the conceptual design of ultralight hybrid aircraft with mechanical&electric motor, capable of steep take-off and flight, is presented. There is a need for new solutions in transportation due to factors such as the excessive growth of cities and inter-city distances and consequently increasing traffic density and problems. With the development of technology, the fact that oil is a limited and finite resource and environmental pollution increases, it can be said that individual air transportation will gain great importance in the near future. Today, there are various studies on individual aircraft. Like fully electric vehicles capable of aircraft-to-car conversion or large drone-like vehicles 100% electric aircraft designs would be a good solution, but the weight, prices and long charging times of the batteries are major disadvantages. Therefore, the hybrid aircraft design seems to be the best solution until battery problems are overcome. Hybrid aircraft design; while it has all the advantages of electric motors, it overcomes the disadvantages such as long charging times and limited range with the mechanical motor. The conceptual design of ultralight hybrid aircraft presented in the thesis has a gasoline internal combustion engine, plus a brushless direct current motor at the front and rear, a lithium ion battery and a carbon fiber body. It performs its take-off and flight with propellers connected to these engines. It provides advantages such as high speed, lower fuel consumption, high maneuverability by flying in airplane with fixed wings after taking off. In the future, transport will be reshaped by such individual aircraft. It is thought that individual aircrafts will provide important transportation opportunities such as multi-storeyed motorways with almost unlimited number of lanes.