Koyun sürülerinde PPR virus aşılaması sonrası sıvısal bağışık yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of humoral immune response in sheep flocks after vaccination with PPR virus
  1. Tez No: 553667
  2. Yazar: HIBA HASHIM MOHAMED ALI HIBA HASHIM MOHAMED ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÖZKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: c-ELISA, IgG Avidity, Peste des petitis Ruminants, Sheep, VNT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Koyun Sürülerinde PPR Virus Aşılaması Sonrası Sıvısal Bağışık Yanıtın Değerlendirilmesi Küçük ruminant vebası (PPR), koyun ve keçiler arasında yüksek morbidite ve mortalite oranında seyreden önemli bir viral hastalıktır. Bu çalışmada, PPR virusuna karşı nötrleştirici antikorların oluşumu, virus nötralizasyon testi (VNT) ve kompetitif ELISA (c-ELISA) ile tespit edilmiştir. Araştırmada; Eskişehir ili Çifteler ilçesinde yerleşik koyun sürülerinde bulunan 150 adet hayvan kullanıldı ve 3 grupta ayrıldı. Birinci grupta (G1) 100 serum örneği, PPRV'ye karşı, Nig / 75/1 PPR virusu suşu aşısı kullanılarak aşılanmış olan koyunlardan elde edildi. PPR aşılaması yapıldığı anda, bunu izleyen 1.ayda bunu takip eden 6. ve 12. aylarda olmak üzere toplam 4 kez örneklenen koyunlardan serumları ayrılmak üzere kan örnekleri alındı. Numuneler, her örneklemede aynı seçilmiş 100 koyundan toplanmıştır. İkinci grupta (Gr 2) iki yıl önce doğal yolla PPR enfeksiyonu geçirdiği tespit edilen 25 adet koyun ve son grupta ise (Gr 3) PPR enfeksiyona maruz kalmamış bir adet sürüden ayrıldı (25 adet). Kompetitif ELISA ile aşılama sonrası 1., 6. ve 12. ayda pozitif bulunan koyun sayısı sırasıyla 67/100 (%67), 82/100 (%82) ve 91/100 (%91) tespit edildi. Ayrıca, seroprevalansın sırasıyla 25/25 (%100) ve 13/25 (%52) olduğu ikinci ve üçüncü grupta antikor oluşumu tespit edildi. Çalışma kapsamında ayrıca, ticari ELISA ve 8 M üre kullanılarak, PPR aşılaması ve enfeksiyonundan sonra PPRV'ye karşı oluşan IgG antikorlarının, virusa bağlanma kuvvetlerinin değerlendirilmesi için avidite testi yapıldı. Aşılamadan 6 ay sonra IgG avidite indeksinde (AI) önemli bir artış görülmüştür. 1 yıllık aşılamadan sonra, koyun sürülerinin 56 /67'sinde (%83) AI'de artış eğilimi gözlenirken, AI'de düşüş eğilimi 11/67'de (%16) görülmüştür. Avidite indeksi doğal olarak enfekte olmuş ve aşılanmış koyunlarda da karşılaştırıldı ve sonuçlar enfekte hayvanların AI'sinin aşılama sonrası AI'den düşük olduğunu gösterdi. PPR aşısının etkili olduğu ve çalışılan hayvanlarda yüksek antikor yanıtı ürettiği bulundu. Anahtar Sözcüler: c-ELISA, IgG Avidite, Koyun, Küçük Ruminant Vebası, VNT.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Humoral Immune Response in Sheep Flocks After Vaccination with PPR Virus Peste des petitis ruminant (PPR) is an important viral disease which causes high morbidity and mortality rate among sheep and goats. In this study the formation of neutralizing antibodies to PPR virus has been detected by means of virus neutralization test (VNT) and competitive ELISA (cELISA). A total of 150 sheep from Eskisehir province were involved and divided into 3 groups. In the first group, 100 serum samples were obtained from sheep that have been vaccinated against PPRV using Nig/75/1 PPR virus strain vaccine. Animals' blood samples were taken 4 times e.g. on time of vaccination, 1 month, 6 months and 1-year post - vaccination. The samples were collected from the same selected 100 sheep at each sampling. The second group (Gr 2) 25 sheep that have been naturally infected with PPR two years ago. The last group (Gr 3) was composed of 25 unvaccinated animals. With c-ELISA, the number of sheep found positive at 1st, 6th, and 12th months post-vaccination was 67/100 (67%), 82/100(82%) and 91/100(91%), respectively. Also, the formation of antibodies was detected in the second and the third group where the seroprevelance was 25/25(100%) and 13/25 (52%), respectively. Moreover, by using commercial ELISA and 8 M urea, avidity test was performed to assess the strength of the IgG antibodies directed against PPRV, produced after PPR vaccination and infection. A considerable increase in the IgG avidity index (AI) was seen at 6 months' post vaccination. After 1 year of vaccination an upward trend in the AI was observed in 56/67 (83%) of the sheep flocks whereas a downward trend in the AI was seen in 11/67 (16%). Avidity index was also compared in naturally infected and vaccinated sheep and the results showed that AI of infected animals was lower than AI post vaccination. We found that PPR vaccine was effective and generate high antibody response in the studied animals.