The return of waste electrical and electronic equipment in reverse logistic and impact of recycling economy
Atık elektrikli elektronik eşyaların tersine lojistik'de geri dönüşü ve geri dönüş ekonomisine etkileri
- Tez No: 553784
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL NEBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yasal Düzenlemeler, Atık Elektrikli-Elektronik Eşya Yönetimi, Elektrikli-Elektronik Atık, Geri Dönüşümü, Legal Regulations, WEEE Management, Electrical-Electronic Waste, Recycling
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler ve artan ihtiyaçlar nedeniyle ismi“elektrikli elektronik atık”olan yeni bir çöp türü ile karşı karşıyayız. Atık elektrikli elektronik eşyalar televizyon, cep telefonu, telefon, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bilgisayar gibi ev, ofis ve endüstride kullanım alanları bulunan yararlı ömrünü tamamlamış, arıza yada diğer başka teknik nedenlerle artık kullanılmayan, tamir edilmesi mümkün olmayan eşyaların tümünü içermektedir. Bu eşyalar aynı zamanda plastik, kadminyum, civa ve selenyum gibi çevre ve insan sağlığına zararlı pek çok zararlı bileşeni de ihtiva etmektedirler. Bu çalışmada atık elektrikli elektronik eşyaların insan ve çevre sağlığına en az zarar verecek şekilde nasıl toplanması gerektiği, ortaya çıkan zararlı bileşenlerin geri dönüşüm sistemleri içerisinde işlem nasıl gördüğü, atık elektrikli elektronik eşyaların geri dönüşümü'nün gerekliliği, sadece Avrupa Birliği standartlarına değil, diğer ulusal ve uluslararası mevzuatlara da bakılarak incelenmiştir. Ayrıca bu çalışma kapsamında İstanbul il'inin bir yıllık atık elektrikli elektronik eşya miktarı baz alınarak, bu eşyaların geri dönüşümünün rasyonel olup olmadığı da incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken lisanslı bir geri dönüşüm tesisi 2 yıl boyunca ziyaret edilmiş, elde edilen veriler 1 yıllık olarak işlenmiş ve firmanın ilettiği iş akış şemaları çalışma içerisinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid technological developments and increasing needs experienced today, we have been facing a new type of waste which is called“electrical and electronic waste”. The term includes all of the items which have usage areas at home, in office and industry or which have completed their useful life or which are not used anymore due to other technical problems and their impossibility of repairment such as televisions, mobile phones, telephones, refrigerators, washing machines, computers and etc. These items contain many harmful components such as, mercury, cadmium, selenium and plastic in particular, that are harmful both for environmental and for human health. In this study, how electrical and electronic waste should be collected with a minimum rate of damage to human and environmental health, how the harmful components are processed within the recycling systems, and the necessity of processing of waste electrical and electronic items are investigated not only by taking the European Union Standards but also National Legal Regulations into consideration. Furthermore, within the scope of this study, the rationality question of the recycling of these items is examined based on the one-year tonnage of electrical and electronic waste of Istanbul. During this examination, a licensed recycling facility had been observed for two years and collected data's were processed as one year, furthermore the workflow diagrams and process layouts gained from the facility that were used.