Mersin ve çevresinde yetişmekte olan bazı dikenli incirlerde (Opuntia ficus-Indica L.) en uygun hasat dönemlerinin saptanmasıözet
Determination of the most fitting harvest periods of some indian figs (Opuntia ficus-Indica L.) in mersin and Mersin around
  1. Tez No: 553939
  2. Yazar: ÜMRAL GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Opuntia ficus-indica (L.) ındian fig, harvest time, flowering
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı 2018 yılında, Mersin İli ve çevresinde yetiştirilen dikenli incir genotiplerinin uygun hasat zamanlarının belirlenmesidir. Mersin, Tarsus, Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar, Bozyazı ve Aydıncık ilçelerinde belirlenen 14 farklı yerden 3 farklı hasat zamanında toplanan dikenli incir meyvelerine ait meyve ağırlığı (g), meyve eni (mm), meyve boyu (mm), meyve kabuk ve et rengi, meyve et ağırlığı (g),meyve et oranı (%), kabuk kalınlığı (mm), titre edilebilir asit miktarı (TA), suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), pH değeri, meyve tohum/et oranı (%), tohum ağırlığı (g), toplam tohum sayısı(adet) ve meyve eti sertliği analizleri yapılmıştır. Çalışmamızda selekte edilen dikenli incirlerin hasat edilmesi için üç farklı hasat tarihi belirlenmiştir. Yapılan hasat sonucunda ilk hasat zamanı yeme olumuna gelen genotipin sadece 33 Dİ 02 numaralı dikenli incir genotipi olduğu tespit edilmiştir. 03.08.2018 olan II. Hasat zamanı genotiplerin genel olarak hasat için uygun yeme olumunda olduğu gözlenmiştir. Dikenli incirin çiçeklenme periyodunun uzun olmasından kaynaklı olarak tek seferde hasat yapılmasının uygun olmadığı, kademeli olarak hasadın daha yerinde olacağı görülmüştür. Ayrıca, Mersin ve çevresinde selekte edilen dikenli incir genotiplerinin Nisan ayı itibarı ile çiçeklenmeye başladığı ve çiçeklenmenin Mayıs ayına kadar sürdüğü, uygun hasadın ise Temmuz ayının sonunda başlayıp Eylül ayına kadar sürdüğü gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Opuntia ficus-indica (L.) dikenli incir, hasat zamanı, çiçeklenme.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE MOST FITTING HARVEST PERIODS OF SOME INDIAN FIGS (Opuntia ficus-indica L.) IN MERSIN and MERSIN AROUND ABSTRACT The aim of this study is to determine the appropriate harvest times of Indian fig genotypes grown in and around Mersin Province in 2018. Fruit weight (g), fruit width (mm), fruit size (mm), fruit flesh and peel color, fruit flesh weight (g), fruit flesh ratio (%), fruit rind thickness, titratable acid amount, total soluble solids, pH value, fruit seed/ fruit flesh ratio (%), seed weight, total number of seeds and fruit firmness were analyzed from Indian fig fruits collected at 3 different harvest times from 14 different sites determined in Mersin, Tarsus, Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar, Bozyazı and Aydıncık districts. In our study, three different harvest dates were determined for harvesting the Indian figs. According to harvesting, the only genotype of 33 DI 02 reached the maturation stage in harvest I. At the time of harvest (03.08.2018), it was generally observed the genotypes reached the initial maturity stage which was enough to edible. It has been observed that full harvesting of Indian figs at once is not suitable due to long period of flowering, and harvesting will more than once be more appropriate. In addition, Indian fig genotypes, which were selected in Mersin and its surroundings, begin to bloom in April and flowering continued until May and the appropriate harvest time start at the end of July and continues until September.