Rereading 'architecture and disjunction' in the context of situationist internaitonal
Mimarlık ve kopma'yı sitüasyonist enternasyonel bağlamda yeniden okuma
- Tez No: 553956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ ÖZTEN, DOÇ. DR. HAKAN ANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sitüasyonist Enternasyonel, Bernard Tschumi, Toplumsal Mimarlık, Situationist International, Bernard Tschumi, Social Architecture
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında, Bernard Tschumi'nin Mimarlık ve Kopma kitabı, Sitüasyonist Enternasyoneller bağlamında tekrar okuyarak analiz edilmiştir. Tschumi, bu kitapta mimarlık söylemini hangi kavramlar üzerine kurduğuna, kendi mekân tanımına, mekân-kullanıcı ilişkisine yer verir. Tschumi'ye göre mekân toplumsal değişime neden olmaz fakat toplumsal değişimi hızlandırabilir. Tschumi'nin mimarlık ideasını oluştururken, bazı noktalarda Sitüasyonist Enternasyonel haraketten esinlendiği görülmüştür. Bu ilişkiyi ortaya koymak adına Sitüasyonist Enternasyonellerin, özellikle toplumsal değişimi temel alarak geliştirdiği araçlar, taktikler ve stratejiler analiz edilmiş, 'Mimarlık ve Kopma' kitabında bunların izi sürülmüştür. Sitüasyonist Enternasyonelin başlattığı etkilerin, daha sonra Tschumi tarafından nasıl ifade edildiği ve mimarlığa aktarıldığı anlaşıldığında, mekânsal direnişin ve toplumsal fayda için mimarlık yapmanın da bir yolu bulunabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, Bernard Tschumi's book of 'Architecture and Disjunction' is analysed by rereading in the context of Situationist Internationals. In his book, Tschumi has collected articles written between 1975-1991, which are based on the concepts of his architectural discourse, redefining space and its usage. According to Tschumi, architecture can not change society directly but it can accelarate social change. It is inferred that Tschumi's idea of architecture was inspired by the Situationist International in several ways. In order to illustrate this relationship, the tools, tactics and strategies developed by Situational Internationals, especially on the basis of social change, were analyzed and these were traced in the book. This study aims to investigate how Tschumi interprets the effects of the Situationist International and transfer it into his architectural practice and indicate possible ways to achieve spatial resistance and socially engaged design.