Vurum kod modülasyon test cihazı tasarımı
Design of pulse code modulation (PCM) tester device
  1. Tez No: 55400
  2. Yazar: NAZMİ ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AKATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Communication link, modulation, coding methotds, PCM ( Pulse Code Modu lation), TDM (Time Division Multiplexing), frame structure of 2Mbps, synchronazation. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Telekomünikasyon alanında santrallar arasında en alt seviye iletim yöntemi olan 2Mbps (Mega bits per second) hızındaki sayısal iletim yöntemi kullanılır. Bu tür iletimde örneksel ses sinyalleri (telefon görüşmeleri) PCM (Pulse Code Modulation) modülasyon yöntemiyle sayısala çevrilir. Sayısala çevrilen ses sinyali 64 Kbps (kilo bits per second) hızındadır. PCM yöntemiyle örnekselden sayısala dönüştürülmüş toplam 30 adet telofon görüşmesi TDM (Time Division Multiplixing) olarak adlandırılan zaman bölmeli çoklama yöntemiyle yanyana getirilip bir çerçeve (Frame) oluşturulur. Daha sonrabu çerçevenin başına çerçevenin başlangıcını belirleyen eşzamanlama bilgisi, ortasına ise ilgili telefon görüşmelerine ait konuşma var mı yok mu bilgisini içeren sinyalleşmebilgisi eklenir. Bu eklenen iki bilgi de yine 64 Kbps hızında olup çerçevenin toplam hızı 2048 Kbps1 dır (2Mbps). Bu yapı içerisindeki 32 kanalın herbiri zaman dilimi olarak adlandırılır. 32 zaman diliminden oluşan bu yapı ise PCM30 olarak adlandırılır. TelekomünikasyonalanındakullanılanPCM iletim yönteminin performansının ölçülebilmesi, sistem üzerinde oluşan hataların, ses iletim kalitesinin gözlemlenebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu ölçümlerin yapılabilmesi için PCM Test cihazı olarak adlandırılan bir test cihazına ihtiyaç vardır Bu çalışmada PCM Test cihazın yapılabilmesi için PCM, TDM yöntemleri ve bu yöntemlerle ilgili standartlar incelenmiş ve PCM Test cihazının yapılması hedef alınmıştır. Tasarlanan PCM Test cihazında alış ve veriş olmak üzere iki ayrı kısım bulunmaktadır. Alış kısmında cihaza giriş olarak verilen PCM 30 sinyalinde hata tesbiti yapılmakta, konuşma kanalları dinlenebilmekte, konuşma, eşzamanlama ve sinyalleşme kanallarının içeriği gözlemlenebilmektedir. Veriş kısmında ise kullanıcının tanımlamasıyla PCM 30 sinyali oluşturulur. Veriş kısmında kullanıcı konuşma, sinyalleşme ve eşzamanlama kanallarına veri girişi yapabilir. PCM Test cihazının telekomünikasyon sektöründe rahatlıklakullanılabilmesi için ergonomik bir cihaz tasarımı hedef alınmıştır. Yine cihazın ileriye dönük olarak seri üretiminin yapılabileceği düşünülerek tasarım bu yönde ilerletilmiştir. Bu çalışmadan sonra yapılacak çalışmalarda, cihaz üzerindeki bulunan yazılım sayesinde cihazın donanımında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın cihaza ilave yeni özellik ve fonksiyonlar eklenebilmesi mümkün olacaktır. Anahtar Kelimeler : İletişim ortamları, Modülasyon, Kodlama yöntemleri, PCM (Pulse CodeModulation), TDM( TimeDivision Multiplexing), 2Mbps Çerçeveyapısı, Eşzamanlama. m
Özet (Çeviri)
2Mbps digital communication is used as a lowest level communiction type among the exchange sides in telecommunication field. Analog speech signal is converted to digital signal viaPCM (Pulse Modulation) method in this type communication. Digitized voice signals are at a speed of 64Kbps. Total of 30 speech channels which are converted analog to digital via PCM method, are combined side by side via TDM (Time Division Multiplexing) method. This structure is called Frame. After that synchronazation information is inserted in the head of the frame, thesignalling information concerning telephone channel status (i.e. wheter it is empty or busy), is inserted in the middle of the frame. The inserted informations are at a speed of 64 kbps. As a result total speed of frame is 2048 kbps(2Mbps). This structure is called PCM30. In the telecommunication sector, observation of speech quality, errors on the system and measurment of system performance is very important. So that, it is required a test device that is called PCM Tester. In this study, PCM, TDM methods and concerning standarts has been investigated to construct PCM Tester. Under the light of such investigation construction of a PCM Tester device has been aimed. There are two different sections called transmitter and receiver in the PCM Tester device. At the receiver section, observation of synchronazation, signalling and speech channel contents and monitoring of frame and multiframe errors and listening of speech channls of PCM3 0 signal is performed. At the transmitter section PCM3 0 signal that is defined by the user, is produced. At this section the user can insert data in speech, signalling and synchronazation channels. Ergononnical design of the PCM Test equipment has been aimed in order to use the device eaisly in the telecommunication sector. During the design process, mass production of the equipment in the future has also taken into account. After all these works, it could be possible to add new facilities and functions to the device without performing any hardware changings due to the software integrated in the device.