5.-8. sınıf (9-14 yaş) arası çocukların psikolojik sağlamlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of resilience of children between 5, 6, 7 and 8th grades (Ages between 9-14) in various variables
  1. Tez No: 554119
  2. Yazar: ILGIN AKGÖZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA NÜKET İŞİTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Duygu Dışavurum, Duygusal Zeka, Resilience, Emotional Expression, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, 9-14 yaş arası çocukların psikolojik sağlamlık düzeylerinin demografik veriler, duygusal zeka düzeyleri ve duygu dışavurum düzeyleri gibi çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırmada psikolojik sağlamlık ve araştırmaya katılan çocuklardan elde edilen sosyodemografik verilerin yanında psikolojik sağlamlık ve duygusal zeka, duygusal zeka ve duygu dışavurum, psikolojik sağlamlık ve duygu dışavurum düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmadaki veri toplama yöntemi anket olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak; Sosyodemografik Veri Formu, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Ergenlerde Kısaltılmış Duygusal Dışavurum Ölçeği, Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu uygulanmıştır. Anket sonuçları IBM SPSS Statistics 25.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre psikolojik sağlamlık ve duygusal zeka, duygusal zeka ve duygu dışavurum, psikolojik sağlamlık ve duygu dışavurum düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür. Sosyodemografik verilerden akademik başarı durumu ve annenin eğitim düzeyi ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Bunun yanı sıra çocukların cinsiyetleri, yaşları, babalarının eğitim düzeyi, kardeş sayıları, doğum sıraları ve ailelerinin gelir düzeyleri ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the resilience of children ages between 9 and 14 years old in terms of various variables such as demographics, emotional intelligence and expression levels. According to that aim, it's examine the erelationship between resilience and emotional intelligence, emotional intelligence and emotional expression, resilience and emotional expression levels in addition to sociodemographic data obtained from children participating in the study. Survey was the data collection method of this study. Sociodemographic Data Form, Child and Youth Resilience Measure, Shortened Level of Expressed Emotion Scale, Bar- On Emotional Intelligence Scale Child and Adolescent form were applied to the sample. According to the results of the study, a significant positive correlation was found between resilience and emotional expression levels. Demographics revealed a significant difference between academic achievement levet and mother's level of education and resilience. On the other hand, there ere no found significant difference between the gender, age, father's education level, number of siblings, birth order and family's socioeconomic status of children and resilience.