İstanbul'daki yoksul gençlerin tüketim alışkanlıkları için mekân kullanımları
Use of space for consumption habits of poor youths in İstanbul
- Tez No: 554140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF ESENDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksul Gençlik, Tüketim Mekânı, Sosyal Dışlanma, Poor Youth, Consumption Space, Social Exclusion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İstanbul'daki yoksul gençlerin tüketim tercihlerine ve tüketim davranışlarına etki eden unsurların belirlenmesi ve bu unsurların yoksul gençlerde oluşturduğu etkilerin açığa çıkarılmasını amaçlayan bu tezin kavramsal çerçevesini ise kent, gençlik, yoksulluk, popüler kültür, tüketim ve mekân oluşturmaktadır. Çalışmanın yoksulluk kavramına yönelme nedeni yoksulluğun ve dışlanmışlığın sadece yoksul insanlar için değil tüketim olanaklarına sahip diğer bireyler için de tehlikeli bir sosyo-ekonomik problem olduğu düşüncesidir. Bu nedenle araştırmanın gençler üzerine çalışmayı amaçlayan bireyler için yeni başlıklar sunmak adına yararlı olabileceği ve gençlerin problemlerine farklı perspektiften bakabilmeyi sağlayacağı düşüncesiyle literatürde önemli bir boşluğu dolduracağına inanılmaktadır. Çalışmada, İstanbul metropolünde yaşayan yoksul gençlerin tüketim alışkanlıkları için mekân tercihleri ile sınırlandırma yapılmıştır. İstanbul'daki yoksul gençlerin tüketim mekânlarını kullanma biçimlerini analiz edebilmek amacıyla, nitel bir araştırma yönteminin benimsendiği tezde veri toplama teknikleri olarak tüketim mekânlarının yapısal öğelerinin gözlenmesinin yanı sıra farklı demografik özelliklere sahip 36 birey ile anket ve odak grup görüşmesi yapılmıştır. Bu çalışmada aynı tüketim mekânını kullanan farklı sosyal statüye sahip bireylerin bu mekânları tercih etme ya da etmeme nedenleri ile bu tüketim mekânlarını kullanma zaman ve biçimlerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiş olup, bu durumun arkasında yatan sebepler açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The conceptual framework of this thesis, which aims to determine the factors that affect the consumption preferences and consumption behaviors of poor young people in Istanbul and to reveal the effects of these factors on poor young people, is composed of urban, youth, poverty, popular culture, consumption and space. The reason for the study is the notion that poverty and exclusion are a dangerous socio-economic problem not only for poor people but also for other individuals with consumption opportunities. For this reason, it is believed that the research may be useful for presenting new titles for individuals aiming to work on young people and will provide an opportunity to look at the problems of young people from a different perspective and fill an important gap in the literature. In this study, space preferences for consumption habits of poor young people living in Istanbul metropolis were limited. In order to analyze the ways in which the poor young people in Istanbul use consumption spaces, a qualitative research method was adopted in the thesis. In addition to observing the structural elements of consumption spaces as data collection techniques, 36 individuals with different demographic characteristics were interviewed with questionnaires and focus groups. In this study, it has been determined that the reasons of using the same consumption space and the reasons of preferring these spaces and the time and the forms of using these consumption spaces differ and the reasons behind this situation have been tried to be explained.