Sind Bölgesinin Fethi ve İslamlaşması (H. 15-416/M. 636-1026 )
The Conquest and Islamization of Sind Region (H.15-416/A.D.636-1026)
- Tez No: 554262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sind, İslâm Fetihleri, el-Mansûre, Deybül, Mültân, Mükrân, Sindh, Islamic conquests, al-Mansurah, Daybul, Multan, Makran
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada Sind bölgesinin fethi ve İslâmlaşması ile bu süreçte yaşanan olayların tespit ve tahlili ele alınmaya çaılışılmıştır. Bunun yanında, Doğu-Batı ticârî faaliyetleri çerçevesinde Arap-Sind ilişkileri ortaya konulmuş ve Müslümanların fethettiği bu topraklarda sosyal, siyasal ve kültürel faaliyetler incelenmiştir. Sind bölgesinde Râşid halifeler, Emevîler ve Abbasîler döneminde meydana gelen siyasî durumlar, fetihler, bölge valileri, Müslüman halkın bölgeye yerleştirilmesi, yerli halkın önemli makam ve mevkilere tayini, süreç içerisinde bölgede zuhûr eden Arap asabiyetçiliği ve yerli halk arasında meydana gelen iç mücadeleler gibi dikkat çeken hususlara değinilmiştir. Ayrıca Sind bölgedeki İslâmlaşma faaliyetleri, cami ve mescitlerin inşaı, İslâm'ın yayılışı ortaya konulmaya çalışılmıştır. el-Mahfûze, el-Mansûre ve el-Beyzâ gibi şehirlerin kurulması ve bunlar arasında el-Mansure'nin bölgenin başkenti olma niteliğini haiz olmasıyla, İslâm medeniyetinin bölgede kazandığı önem üzerinde durulmuştur. Böylece Abbasîler döneminde yapılan Sind-Hind bölgesindeki tercüme faaliyetleri, ilim ve bilim adamlarına verilen değer, Sindli âlimlerin İslâmi ilimler alanında verdiği önemli hizmetler ve İslâm'ın ilk dönemlerinde Sind bölgesindeki serüveni ortaya konulmaya gayret edilmiştir. Ardından da bölgede hanedanlık sistemin ortaya çıkışıyla, Sind bölgesinin el-Mansure, Mültân ve Mükrân olarak üçe ayrılışı ve bölgedeki Müslüman Arap hâkimiyetinin zayıflaması ve bunun doğal sonucu olarak iktidarın Gazneli Sultan Mahmûd'a geçişi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the interaction of the Islamic civilization with the Indian civilization was examined by analyzing the events of the conquest and the Islamization of the Sindh region. In addition, the relation of Arabs and Sindhies, within the framework of Eastern-Western commercial operations, and their social, political and cultural activities have been revealed in this work. This study also deals with some major issues such as conquests and the political situation in Sindh region, appointment of governors and indigenous people to the important positions, settlement of Muslims in Sindh region, rise of Arab tribal conflicts and internal revolts of aboriginal people during the Arab dominion of the Sindh. Simultaneously, Islamization activities like construction of mosques and the spreading of Islam by preaching have been discussed. Moreover, the importance of Islamic civilization in the region with the establishment of cities such as al-Mahfuzah, al-Mansurah, al-Beyzâ and al-Mansurah, gaining the title of capital of the region, has been discussed. Furthermore, in this study, the scientific development of the region, translation activities, prominent Sindhi scholars and their valuable contribution to the Islamic civilization were also emphasized in detail. Finally, the emergence of the dynasty system in the region, the division of the Sindh region into three parts as al-Mansurah, Mukran and Multan, weakening of the Arab-Muslim power and the transition of the power to Sultan Mahmûd of Ghazni were examined in this study.