Molla Musa El-Celâlî'nin hayatı, eserleri ve İslam mezheplerine bakışı
Mullā Mūsā Jalālī's life, works and approach to the Islamic sects
- Tez No: 554384
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mullah Musa, Madrasa, Islamic sects, sect, faction, group
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Molla Musa el-Celâlî'nin Mecmûatu'l Ulûm ve Er-Risaletu'd-Daiyye ila Muhabbeti Muaviyye adlı eserlerinin İslam mezhepleriyle ilgili bölümünü oluşturan kısımları üzerine konu edinen bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konuyu ilgilendirdiği için âlim ve molla kavramları kısaca tanıtılmıştır. Molla Musa'nın medreselerde yetişen bir âlim olmasından dolayı medrese tarihi üzerinde daha fazla durulmuştur. Medrese kavramının sözlük ve terim anlamı hakkında bilgi verilmiş olup ardından medresenin tarihi hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. Daha sonra biraz özele indirgeyerek Şark Medreselerinin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde Molla Musa el-Celâlî'nin kısaca hayatı ve eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise el-Celâlî'ye göre Müslümanlar arasında çıkan ilk ihtilaflar ve bunun sonucunda da ortaya çıkan mezhepler ve bu mezhepler etrafında çıkan fırkalar hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,“Mecmûatu'l Ulûm”and“Er-Risaletu'd-Daiyye ila Muhabbeti Muaviyye”written by Mullah Musa al-Jalali have been examined in terms of Islamic sects within three chapters as introduction and two chapters. Scholar and mullah concepts were introduced in the introduction chapter. Mullah Musa is a scholar that was educated in madrasas. So, madrasa history has been elaborated in this chapter. Madrasa concept has been discussed in terms of dictionary meaning and conceptual meaning, afterwards briefly some information was given about madrasa history. Then, the issue was elaborated by mentioning general specifications of Eastern Madrasas. In the fist chapter, the life of Mullah Musa al Jalali and his works have been introduced. Second chapter inform about first disagreements among Muslims and sects that emerged after this disagreements and factions that emerged around this sects according to al-Jalali.