Serbest yüzey nokta civarındaki akış topolojisi
Flow topology at free surface point
  1. Tez No: 554438
  2. Yazar: EMİNE BALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DELİCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest yüzey, Akış topolojisi, İrrotasyonel akış, Navier-Stokes denklemi, Free surface, Flow topology, Irrotational flow, Navier-Stokes equation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Dinamik sistemler yardımıyla, diferansiyel denklemlerin nitel analizi ve akış modellerinin topolojik yapısı belirlenebilir. Hız vektörünün Jakobiyen matrisini sıfır yapan kritik noktalar dejenere kritik noktalardır. Dejenere kritik noktalardaki akış yapısını bulmak için normal form teorisi kullanılır. Bu tez çalışmasında ilk olarak klasik mekaniğin temelini oluşturan Hamilton sisteminin tanımı ve kitik nokta civarındaki faz diyagramı incelendi. Navier-Stokes denklemi ve kinematik sınır şartları kullanılarak sıkıştırılamaz sıvılar için akış fonksiyonu elde edildi. Elde edilen akış fonksiyonun katsayıları dikkate alınarak dejenere ve dejenere olmayan kritik noktalardaki akış yapıları belirlendi. Son olarak, akış fonksiyonunun irrotasyonel akış yapısına uygunluğu araştırıldı. Sıvının vizkozitesine bağlı olarak akışın viskoz irrotasyonel akış ve viskoz olmayan irrotasyonel akış yapıları karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
With the help of dynamic systems, qualitative analysis of differential equations and topological structure of flow models can be determined. The critical points are called are degenerate critical points when the vector field vanish at the point. Normal form theory is used to find the flow structure at degenerate critical points. In this thesis, firstly the definition of Hamilton system which forms the basis of classical mechanics and phase diagram are examined near the critical points. The stream function is obtained for the incompressible flow field by using Navier-Stokes equation and kinematic boundary conditions. The flow patterns are determined by using the coefficients of the stream function closed the degenerate and non-degenerate critical points. Finally, the suitability of the stream function to the irrotational flow structure has been investigated. The viscous irrotational flow and inviscid irrotational flow structures of the flow have been compared depending on the viscosity of the liquid.