Akdeniz Bölgesinde yeme bozukluklarının duygudurum bozuklukları ve somatizasyon ile ilişkisinin incelenmesi
The Mediterranean region examination of relationshipbetween eating disorders and mood disorders andsomatization
  1. Tez No: 554791
  2. Yazar: HATİCE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme bozukluğu, duygudurum bozuklukları, somatizasyon, Kısa Semptom Envanteri(KSE), Food addiction, mood disorders, somatisation, short symptom inventory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Akdeniz Bölgesinde yaşayan bireyler yeme bozuklukları ,duygu durum bozuklukları ve somatizasyon açısından değerlendirilmiştir. Turbahar çalışmasına katılan 2800 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan 2800 kişinin %50.17'si kadın, %49.93'ü erkek olduğu bulunmuştur. Yeme bozukluğunun cinsiyete göre farklılığını görmek amacıyla yapılan analiz neticesinde yeme bozukluğunun erkek katılımcılara daha fazla kadın katılımcılarda görüldüğü bilgisine ulaşılmıştır. Yeme bozukluğunun duygu durumları üzerindeki etkisi için yapılan analize göre; yeme bozukluğunun depresyon, somatizasyon, anksiyete, olumsuz benlik ve hostilite düzeylerine anlamlı bir şekilde etki etmektedir. Yeme bozukluğunun depresyon üzerindeki etkisine bakıldığında, yeme davranışında olumsuz davranışların artması sonucunda depresyon düzeyinde de aynı yönde bir atış görülmektedir. Bu demek oluyor ki; Bireylerin besin alımında geliştirdikleri olumsuz davranışların onların daha fazla olumsuz duygu geliştirmesini doğrudan etkilemektedir. Yemek yemedeki olumsuz davranışların bireylerin benliklerinin olumsuz bir şekilde gelişmesini etkilediği görülmektedir. Bu da bireylerin kendi öz kimlerini oluştururken, kendilerine olan saygı, güven, yeterlilik gibi faktörlerin olumsuz yönde etkilendiğinin bir göstergesidir. Aynı zamanda olumsuz benlik algısı geliştiren bireylerin umutsuzluk, stres veya karşılaştıkları sorunlarla baş edememe gibi sorunlar yaşamaları daha muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MEDITERRANEAN REGION EXAMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN EATING DISORDERS AND MOOD DISORDERS AND SOMATIZATION (YILDIZ, Hatice, Yüksek Lisans, İstanbul,2019) In this study, people live in mediterranean region were evaluated about their eating disorders, mood disorders and somatisation. 2800 people who participated Turbahar working created samplesof this study. % 50.17 of them is women and %49.93 of them is men. Analysis of relationship between genders and eating disorders Show that male participants have more eating disorders than females. According to result of eating disorders effect on moods disorders, depression, somatisation, anxiety, olumsuz benlik and hostilite have an significant impact on eating disorders. On the other hand ,ıf negatıve behaviors on eating increase depression level rises. This relationship is interrelatedness. Meaning of that adverse behavior creates negative emotions, directly. Morewer, we can say that negative lıfe style on eating influences persons individualism , mainly this indicates which people's own respect, trust, efficiency are going to badly.