Isı transferi uygulamaları için çeşitli hibrit nanoakışkanların termofiziksel özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the thermophysical properties of various hybrid nanofluids for heat transfer applications
  1. Tez No: 554854
  2. Yazar: SULTAN ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÖKÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit nanoakışkan, nanoakışkan, özgül ısı, termal iletkenlik, viskozite, Hybrid nanofluid, nanofluid, specific heat, thermal conductivity, viscosity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada, Al2O3, TiO2 ve CaCO3 nanopartiküllerinin baz akışkan olarak seçilmiş saf su ile mono ve hibrit nanoakışkanlarının sentezlenmesi ve hazırlanan numunelerin termal iletkenlik, viskozite, özgül ısı ve yoğunluk gibi termofiziksel özelliklerinin deneysel incelemeleri amaçlanmıştır. Mono ve hibrit nanoakışkanlar literatürde en sık tercih edilen iki adım metodu ile %0.05, %0.1, %0.15, %0.2 ve %0.25 hacimsel derişimlerde hazırlanmış ve çökelmelerin önlenmesi için yüzey aktif madde olarak Arabic gum yüzey aktif maddesi kullanılmıştır. Nanoakışkanların termal iletkenlik özelliklerini belirlemek için KD2 Pro cihazı kullanılmıştır. Termal iletkenlik açısından hibrit nanoakışkanlar mono nanoakışkanlardan yüksek termofiziksel özellik göstermiştir. Viskozite ölçümü kapiler viskozimetre ile 10-35˚C sıcaklık aralıklarında gerçekleştirilmiştir. Mono ve hibrit nanoakışkanların viskozite özelliği sıcaklık artışı ile azalma göstermiştir. Özgül ısı ölçümü, özgül ısı değerleri bilinen referans sıvının enerjisini özgül ısısı bilinmeyen akışkanın enerjisine eşitlemeye dayanan deney düzeneği ile ölçülmüştür. Yakın zamanda uygulama alanlarında kullanılabilecek mono ve hibrit nanoakışkanların yüksek termofiziksel özellikleri umut vericidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to synthesize the mono and hybrid nanofluids of Al2O3, TiO2 and CaCO3 nanoparticles as the base fluid and to examine the thermophysical properties of the prepared samples such as thermal conductivity, viscosity, specific heat and density. Mono and hybrid nanofluids were prepared in volumetric concentrations of 0.05%, 0.1%, 0.15%, 0.2% and 0.25% by the two step method in the literature and Gum Arabic was used as a surfactant to prevent precipitation. The KD2 Pro device was used to determine the thermal conductivity properties of nanofluids. In terms of thermal conductivity, hybrid nanofluids showed higher thermophysical properties than mono nanofluids. Viscosity measurement was performed with capillary viscometer at temperatures between 10˚C and 35˚C. The viscosity characteristics of mono and hybrid nanofluids decreased with temperature increase. The specific temperature measurement was measured by the test setup based on equalization of the energy of the known reference fluid with the specific heat values to the energy of the fluid whose specific temperature was unknown. Recently, high thermophysical properties of mono and hybrid nanofluids that can be used in application areas are promising.