Endometriom tanılı hastalarda soluble programmed DEATH-1 ve soluble programmed death ligand-1 serum seviyelerinin araştırılması
Investigation of soluble programmed death-1(SPD-1) and soluble programmed death ligand-1 (SPD-L1)serum levels in patients with endometrioma
  1. Tez No: 554947
  2. Yazar: BARIŞ AĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE GÜROL UĞUR, YRD. DOÇ. DR. ÖZGE KÖMÜRCÜ KARUSERCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrioma, endometriosis, infertility, soluble programmed death-1, soluble programmed death ligand-1
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ:Bu çalışmada endometrioma patogenezine daha ayrıntılı ışık tutmak , soluble programmed death-1 ve soluble programmed death ligand-1 serum seviyelerini ölçüp hasta ve kontrol grubunda bu değerleri kıyaslayarak endometrioma oluşumunda immünitenin rolunu tartışmak ve tedaviye katkılarını değerlendirmek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD polikliniğine 01.06.2017–01.06.2018 tarihleri arasında başvuran, görüntüleme yöntemleri ile endometrioması saptanmış olan 28 hasta ile herhangi bir sağlık sorunu ve görüntüleme yöntemlerinde herhangi bulgusu olmayan 27 sağlıklı kadın çalışmaya dahil edilmiştir.Hastalardan alınan kanlarda sPD-1 ve sPD-L1 e ek olarak, CA125, CA19-9, AMH değerleride bakıldı.Hastalarda saptanan endometrioma boyutları hesaplandı. Çıkan sonuçlarda 0,05'ten küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. SONUÇLAR: Hastalardan ve kontrol grubundan alınan kanlarda sPD-L1 için anlamlı sonuç elde edilemezken, sPD-1 için hastalarda değerler anlamlı derecede yüksek olarak tespit edildi. (p=0.002) Hastaların endometrioma boyutları ile sPD-1 seviyeleri arasında anlamlı olacak şekilde pozitif yönde çok güçlü bir korelasyon tespit edildi.(p=0,001 ; r=0,851) YORUM: Yaptığımız bu çalışma sonucunda endometrioma saptanan hastalarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek sPD-1 serum seviyeleri olduğunu tespit etmemiz bu hastalığın patognezinde immün sistemin rolunün yüksek olduğunu ve bu yolağın blokajının ilerleyen zamanlarda bu hastalığın tedavisi için umut verici gelişmelere yol açabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, we aimed to shed more light on the pathogenesis of endometrioma, to measure the serum levels of soluble prorammed death-1 and soluble progerammed death ligand-1 by comparing these values in patient and control groups, to discuss the role of immunity in endometrioma formation and to evaluate its contribution to treatment. MATERIAL AND METHOD:28 patients with endometrioma detected by imaging methods and 27 healthy subjects who did not have any findings in imaging methods were included in the study between 01.06.2017 -01.06.2018 in Gaziantep University Faculty of Medicine Şahinbey Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. is included. In addition to sPD-1 and sPD-L1, ca 125 and ca 19-9 amh values were also measured. Endometrioma dimensions were calculated. P values less than 0.05 were considered statistically significant. RESULTS: Blood sPD-1 and sPD-L1 were studied in the blood samples taken from the patients and the control group. No significant results were found for sPD-L1 in the studied blood, but the values were significantly higher for sPD-1 in the ednometrioma patients (p = 0.002) There was also a very strong positive correlation between endometrioma size and sPD-1 levels of patients (p = 0.001; r = 0.851). CONCLUSİON: As a result of this study, we found that patients with endometrioma had significantly higher serum levels of sPD-1 than the control group, indicating that the immune system had a high role in the pathogenesis of this disease, and that blockage of this pathway could lead to promising improvements in the treatment of this disease. KEY WORDS: Endometrioma, endometriosis; infertility; soluble programmed death-1; soluble programmed death ligand-1.