Bakır esaslı emprenye maddeleri ile muamele edilen odunun doğal koşullarda fiziksel performans özellikleri ve vernikleme öncesi bakır esaslı emprenye maddeleri ile emprenye işleminin fiziksel performans özelliklerine etkisi
Physical properties of scots pine impregnated with copper based chemicals in weathering conditions and effects of impregnation with copper based chemicals before varnish coating on physical properties of scots pine after natural weathering
- Tez No: 554960
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Emprenye, Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Celcure AC-500, Wolmanit CX-8, Adolit KD-5, Poliüretan Vernik, Selülozik Vernik, Yüzey Sertliği, Parlaklık, Renk, Yapışma, Impregnation, Scots pine (Pinus sylvestris L.), Celcure AC-500, Wolmanit CX-8, Adolit KD-5, Polyurethane Varnish, Cellulosic Varnish, Surface Hardness, Gloss, Color, Adhesion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma; bakır esaslı emprenye maddeleri ve vernikleme öncesi bakır esaslı emprenye maddeleri ile muamele edilen sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunu deney örneklerinin Muğla yöresi doğal iklim koşullarında altı ay süresince fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimlerin belirlenmesi amacına yönelik olarak yapılmıştır. Çalışmanın 1. bölümünde, sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunu deney örnekleri, bakır esaslı emprenye maddelerinden Celcure AC-500, Wolmanit CX-8 ve Adolit KD-5'in %2'lik sulu çözeltisi ile muamele edilmiştir. Daha sonra, 6 ay süre ile açık hava koşullarına maruz bırakılarak deney örneklerinin renk, parlaklık, yüzey sertliği özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın 2. bölümünde, bakır esaslı emprenye maddelerinden Celcure AC-500 ve Adolit KD-5'in %2'lik sulu çözeltisi ile emprenye edilen deney örnekleri daha sonra poliüretan vernik (PV) ve selülozik vernik (SV) ile vernikleme işlemine tabi tutulmuştur. İşleme tabi tutulan deney örnekleri, 6 ay doğal hava koşullarına maruz bırakılmıştır. Bu süreç sonunda deney örneklerinin renk, parlaklık, yüzey sertliği ve yapışma değerleri ölçülerek performans değerleri analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; 6 aylık doğal hava koşulları sonrası emprenye işlemi uygulanan sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunda, deney grubu örneklerinin sertlik, renk ve parlaklık değerleri, kontrol deney örneklerine göre daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. En iyi sonucu sağlayan emprenye maddesinin Celcure AC-500 olduğu gözlenmiştir. Emprenye ve vernik işlemi uygulanan sarıçam odunu deney örneklerinin sadece verniklenen deney örneklerine kıyasla yapışma direnci dışında, daha iyi fiziksel özellikler gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada poliüretan vernikle kaplanan sarıçam odunu, selülozik vernikle kaplanan deney örneklerine göre fiziksel özellikler açıdan daha olumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the changes in the physical properties of the Scots pine (Pinus sylvestris L.) wood samples treated with copper based chemicals and copper based chemicals before the varnish coating after 6 months of natural weathering in Mugla Region. In the 1st part of the study, Scots pine (Pinus sylvestris L.) wood test samples were treated with 2% aqueous solution of some copper based chemicals such as Celcure AC-500, Wolmanit CX-8, and Adolit KD-5. Afterwards, the color, gloss, and surface hardness properties of the test samples were determined after 6 months of weathering. In the second part of the study, the test specimens impregnated with 2% aqueous solution of Celcure AC-500 and Wolmanit CX-8 from copper based impregnation materials were then varnished with polyurethane varnish (PV) and cellulosic varnish (SV). The test samples were subjected to natural weather conditions for 6 months. At the end of this process, color, gloss, surface hardness and adhesion values of the test samples were measured and performance values were determined. According to the results of the study; It was determined that the hardness, color and gloss values of the copper based chemicals treated Scots pine yielded better results than the untreated (control) group after natural weathering conditions for 6 months. Celcure AC-500 was found to be the best possible impregnation chemical in terms of physical properties. It has been determined that except for adhesion strength, the test specimens of impregnated and varnished wood are better physical properties than the only varnished samples. In this study, the Scots pine wood coated with polyurethane varnish gave more positive results than CV coated Scots pine after weathering.