Aslan protomlu bilezikler
Lion protom bracelet
  1. Tez No: 555281
  2. Yazar: AYBÜKE NACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAİNER MARIA CZICHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Aslan, Stil, Bilezik, Lion, Style, Bracelet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
MÖ 14. yüzyıl ile MÖ 6. yüzyıl arasına denk gelen süreçte aslan protomlu bileziklerin Eski Yakındoğu'da nasıl bir gelişim gösterdiği incelenmektedir. Bu doğrultuda Marlık Mezar 36'dan aslan protomlu bilezik, Nimrud Mezar II ve Mezar III Tabut I'den aslan protomlu bilezik çifti, Van Müzesi'nden aslan protomlu tunç-altın bilezik, Ziwiye'den aslan motifli ve aslan protomlu bilezik, Gordion A Tümülüsü'nden aslan protomlu bilezik ile Toptepe Tümülüsü'nden aslan protomlu cam-altın bilezik çifti tespit edilmiştir. Birbirinden farklı olan bu yedi bileziğin hangi döneme tarihlendiği, kime ait oldukları, buluntu yerleri, yapım teknikleri ve aslan protomlarının stil özellikleri gibi konular karşımıza çıkmaktadır. Çalışma da özellikle stil özellikleriyle birlikte aralarındaki etkileşime bakılarak bir sonuca gidilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak yapılan bu çalışmada, Marlık, Mezar II, Mezar III Tabut I, Van Müzesi, Ziwiye, Gordion A Tümülüsü ve Toptepe Tümülüsü aslan protomlu bilezikleri incelenerek Eski Yakındoğu'da aslan protomlu bileziklerin tipolojisi ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this paper the development of lion protome bracelets in the Ancient Near Eastern between the 14th and the 6th century BC will be examined. For the reason a lion protome bracelet from tomb 36 at Marlık, a pair of lion protome bracelets from Nimrud Tomb II and Tomb III Coffin I, a lion protome bracelet made of bronze and gold by the Museum of Van, lion motif and a lion protome bracelet from Ziwiye, a lion protome bracelet from the Tumulus A at Gordion and a pair of blue glass bracelets with golden lion protomes were identified. The comparison of the seven bracelets, which are quite different from each other, will include the questions of their dating, their ownership, their findspot, their manufacturing techniques and the chracteristics in style. The study also specifically come to a conclusion by looking at their interaction with style properties. In the conclusion of this study the styles of the seven bracelets from, In this study, Marlık, Tomb II, Tomb III Coffin I, Museum of Van, Ziwiye, Gordion A Tumuli and Toptepe Tumuli lion prome bracelets will be compared in detail. The results will put forth the typology of the bracelets.