Psöriyatik artritli hastalarda karpal tünel sendromu taramasında ultrasonografik görüntüleme yönteminin tanısal değeri
Diagnostic value of ultrasonographic evaluation in carpal tunnel syndrome screening in patients with psoriatic arthritis
  1. Tez No: 555557
  2. Yazar: AYTEN BİBER ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA LEVENDOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriyatik artrit, Karpal tünel sendromu, Ultrason, Psoriatic arthritis, Carpal tunnel syndrome, Ultrasound
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın birinci amacı; psöriyatik artritli hastalarda sinir iletim çalışmaları ile karpal tünel sendromu (KTS) sıklığını belirlemek ve elde edilen sonuçları romatoid artritli hastalar ve sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırmaktır. Çalışmanın ikinci ana amacı ise USG'nin KTS tanısında altın standart olarak görülen sinir iletim çalışmaları ile korelasyonunu değerlendirmektir. Bu prospektif çift kör randomize kontrollü çalışma Ağustos 2017-Mart 2018 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'ne başvurmuş olan 2010 ACR/ EULAR sınıflandırma kriterlerine göre tanı almış 50 Romatoid artrit, CASPAR 2006 sınıflandırma kriterlerine göre tanı almış 25 Psöriyatik artrit ve 50 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 125 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastalar 18-70 yaş arası, kognitif fonksiyonu çalışmayı tamamlamaya yeterli kişilerden oluşmakta idi. Gebelik, renal yetmezlik, gut, tümör, gangliyon kisti, diyabetes mellitus, amiloidoz, hipotiroidi, bifid median sinir, el bilek fraktürü veya cerrahisi öyküsü, polinöropatisi olan olgular çalışma dışı bırakıldı. 125 hastanın 6'sının ellerinde çeşitli nedenlere bağlı operasyon öyküsü olduğundan 125 hastaya ait toplam 244 el değerlendirmeye alındı. Hastaların tamamına aynı hekim tarafından sinir iletim çalışması yapıldı. Aynı radyolog hekim tarafından hastaların median sinir kesit alanları karpal tünel inlet düzeyinde“Tr-area”yöntemi ile ölçüldü. Farklı gruplar arasında sonuçlar açısından karşılaştırma yapıldı. Sinir iletim çalışmaları yapan hekim ile median sinir kesit alanı ölçümü yapan hekimin diğer sonuçlar hakkında bilgisi yoktu. Sinir iletim çalışmalarına göre KTS tanısı konulan el bileği oranı PsA ve RA gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha yüksek bulundu (PsA: %28,5 , RA: %18,75 , Kontrol: %6,06). Aynı şekilde median sinir kesit alanları açısından karşılaştırma yapıldığında PsA grubunda anlamlı oranda daha yüksek değerler elde edildi. KTS olan ve olmayan hastalar kıyaslandığında, KTS'si olan hastaların median sinir kesit alanlarının anlamlı oranda daha büyük olduğu izlendi. Psöriyatik artritli hastalarda da, tıpkı romatoid artritli hastalarda olduğu gibi KTS görülme riski artmıştır. Çalışmaya alınan tüm populasyonda USG ile ölçülen median sinir kesit alanı; KTS'li olanlarda, olmayanlara göre anlamlı oranda yüksek saptanmıştır. Lezyonun etiyolojisinin tespitinde yardımcı olması, noninvaziv olması ve ciddi zaman almaması gibi avantajları olan USG, KTS tanısında EMG'nin yerini tamamen alamasa da önemli bir seçenek konumundadır.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study was to determine the prevalance of carpal tunnel syndrome (CTS) in patients with psoriatic arthritis and to compare the results with the rheumatoid arthritis and healthy groups. Second major purpose of this study was to evaluate the correlation of ultrasonographic measurement of median nerve cross-sectional area with nerve conduction studies (NCS) which regarded as gold standart technique in carpal tunnel syndrome diagnosis. This prospective double-blind randomized study was carried out between August 2017 and March 2018 in Physical Medicine and Rehabilitation Clinic in Selcuk University Hospital. This study enrolled 50 RA patients fulfilling ACR / EULAR 2010 classification criteria, 25 PsA patients fulfilling CASPAR 2006 classification criteria and 50 healthy subjects. Patients were excluded if they had cognitive dysfunction, if they were younger than 18 years or older than 70 years, if they were pregnant, if they had renal insufficiency, gout, tumor, ganglion cyst, diabetes mellitus, amyloidosis, hypothyroidism, bifid median nerve, wrist fracture or surgery history, or polyneuropathy. Wrists of 6 patients did not taken into evaluation owing to various surgey histories. Finally, 244 wrists of 125 patients were included in this study. All patients underwent nerve conduction studies along with ultrasonography (US). NCS were performed by same physiatrist and US was carried out by same radiologist. Median nerve cross-sectional area was measured at the carpal tunnel inlet with continuous tracing technique. Both examiners were blinded to clinical status and other data about the patients (double-blinded). According to the NCS, in PsA and RA groups, more wrists were diagnosed as carpal tunnel syndome with compared to control group (PsA: 28,5% , RA: %18,75 , Control: 6,06%). Average median nerve cross-sectional area was also larger in PsA group compared to control group, which was also statistically significant. Patients with CTS had larger median nerve cross-sectional area as against the patients who had normal NCS. In patients with psoriatic arthritis, the risk of developing carpal tunnel sydrome is higher in comparison to the healthy population like RA. Median nerve CSA of patients with CTS is larger compared to the patients who had normal NCS. Its contribution in finding the exact etiology of CTS, noninvasiveness, and shorter examination time make the US favorable in the diagnosis of CTS. Even if US may not be able to replace the NCS in diagnosing CTS and determining severity, it could be important complementary or alternative to NCS.