Hastane öncesi alanda ve ambulansta paramediklerin inferior vena kavayı ultrasonla değerlendirme beceri düzeyinin ölçülmesi
Measurement of the skill level of paramedics on evaluating ofinferior vena cava by ultrasound in pre-hospital area and ambulance
- Tez No: 555637
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Paramedik, Ambulans, USG, Hastane Öncesi Ultrason, Paramedic, Ambulance, USG, Pre-Hospital Ultrasound
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma paramediklerin, hastane öncesi alanda ve ambulansta ultrason kullanım becerisini değerlendirmek, aldıkları kısa süreli (1 saat) eğitimin yeterli olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma öncesinde; biri erkek biri kadın olmak üzere iki paramediğe bir saatlik teorik eğitimin ardından bir saat pratik uygulama yaptırılmıştır. Pratik uygulamanın ardından çalışmaya katılan paramedikler acil serviste sağlıklı gönüllülerin vena kava inferior çapını hesaplamıştır. Araştırmanın evrenini, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde görev yapan Narlıdere 112 İstasyonunun görevlendirildiği hastalar oluşturmuştur. Ambulans ekibi tarafından değerlendirilen vakarlarda; gebe veya çocuk olmayan, travmaya maruz kalmamış ve mekanik ventilatöre bağlı olmayan ambulans vakası olarak değerlendirilen tüm medikal vakalar örneklem olarak alınmıştır. Verilerin toplanmasında;“Hastane Öncesi Alanda ve Ambulansta, Paramediklerin İnferior Vena Cavayı Ultrasonla Değerlendirme Beceri Düzeyinin Ölçülmesi”değerlendirme formu kullanılmıştır. Paramedikler görevlendirildikleri vakaların hastaneye sevki sırasında hareket halindeki ambulansta hastaların VKİ çapını hesaplayarak forma işlemiş, acil serviste hekim tarafından da hastanın VKİ çapı hesaplanıp aynı formda kayıt altına alınmıştır. Veriler KAPPA değerlerine bakılıp SPSS TR paket programına kayıt edilerek chi kare testi ile sonuçlar test edilmiştir. Araştırma süresince, hareket halindeki ambulansta paramedikler 65 hastanın VKİ çapı hesaplamıştır. Ancak 22 hastanın araştırma kriterlerine uygun olmadığı, 9 hastanın ise acil serviste hekimler tarafından VKİ çapının değerlendirilmediği belirlenmiştir. Araştırma kriterlerine uyan 34 hastanın verileri değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların 23'ü (%53,5) kadın ve yaşlarının ortancası 61,5 (Aralık: 19-93)'dü. Paramedikler tarafından VKİ çapı değerlendirilen 43 hastanın 9'unun acil serviste VKİ değerlendirmesi yapılmamıştı. 34 hastaya yapılan ultrasonografik değerlendirmelerin korelasyonları incelendiğinde inspiryum ve ekspiryumda ölçülen VKİ çapları arasında anlamlı fakat zayıf korelasyon vardı (sırasıyla r=0,349; p=0,043 ve r=0,426 p=0,012). Paramedikler ve acil hekimlerinin yaptığı ölçümlerin sınıf içi korelasyonları incelendiğinde; her iki grubun ekspiryumda VKİ çapının değerlendirmeleri arasında zayıf korelasyon mevcuttu [ICC=0,423 (%95 GA: (-)0,156-0,712; p=0,060)]. İnspiryumda VKİ değerlendirmeleri arasında orta derecede korelasyon olduğu görüldü [ICC=0,539 (%95 GA: 0,078-0,770; p=0,015)]. Paramediklerin sıvı açığını değerlendirmede seçicilikleri %100,0 (%95 GA: %82,4-%100,0) duyarlılıkları ise %26,7 (%95 GA: %7,8-%55,1) olarak belirlendi. Çalışmamızda paramedikler ve acil hekimlerinin yaptığı vena kava değerlendirmelerinde ekspiryumda düşük, inspiryumda ise orta derecede korelasyon olduğunu saptadık. İnferior vena kava kollapsının değerlendirilmesinde paramediklerin yüksek seçiciliklerine karşın duyarlılıklarının iyi olmadığı ancak inspiryum çapı değerlendirmesinde seçicilik ve duyarlılıklarının iyi olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the ability of paramedics to use ultrasound in the pre-hospital area and in the ambulance and to determine whether short-term (1 hour) training was sufficient. Before the study, two paramedics, a male and a female, have undergone one hour of theoretical training followed by one hour of practical application. After the practical application, the paramedics who participated in the study calculated the vena cava inferior diameter of healthy volunteers in the emergency department. The population of the study consisted of the patients who were assigned to Narlidere 112 Stations in Izmir Provincial Health Directorate Emergency Health Services. In the cases evaluated by the ambulance team; all medical cases which did not involve pregnancy or children, exposure to trauma and not connected to mechanical ventilator and evaluated as ambulance cases were taken as samples. In the collection of data;“Measurement of the Skill Level of Paramedics on Evaluating of Inferior Vena Cava by Ultrasound in Pre-Hospital Area and Ambulance”evaluation form was used. Paramedics calculated the VCI diameter of the patients in the moving ambulance during the delivery of the cases to which they were assigned to the hospital, and the VCI diameter of the patient was calculated and recorded in the same form by the physician in the emergency department. The results were tested by chi square test and the data were analyzed by taking the KAPPA values into SPSS TR package program. During the study, paramedics in the moving ambulance calculated the VCI diameter of 65 patients. However, 22 patients did not meet the research criteria and the VCI diameter of 9 patients wasn't evaluated the by the physicians in the emergency department. Data of 34 patients who met the research criteria were evaluated. 23 (53.5%) of the patients included in the study were women and the min-max age of the patients was 61.5 (19-93). Out of the 43 patients who have had their VCI diameter evaluated by paramedics 9 didn't have their VCI evaluated in the emergency department. When the correlations between ultrasonographic evaluations of 34 patients were examined, there was a significant but poor correlation between the VCI diameters measured in inspiration and expiration (r = 0.349; p = 0.043 and r = 0.426 p = 0.012, respectively). When the paramedics and emergency physicians' in-class correlations were examined; there was poor correlation between the evaluations of VCI diameter in the expirium of both groups [ICC = 0.423 (95% CI: (-) 0.156-0.712; p = 0.060)]. There was a moderate correlation between VCI evaluations in inspiration [ICC = 0.539 (95% CI: 0.078-0.770; p = 0.015 )]. The specificity of paramedics in the evaluation of fluid deficit was 100.0% (95% CI: 82.4% - 100.0%) and their sensitivity was 26.7% (95% CI: 7.8-55.1%). In our study, we found that there was a low correlation in expiration and a moderate correlation in inspiration in the vena cava evaluations performed by paramedics and emergency physicians. In the evaluation of inferior vena cava collapse, we determined that the sensitivity of paramedics was not good despite the high selectivity while in the evaluation of inspiratory diameter, their selectivity and sensitivity were found to be good.