Yazıcızâde Mehmed'in Muhammediye isimli eserinde kelime grupları (beyit 1-5000)
Word groups in Yazicizâde Mehmed's work Muhammedi̇ye (couplets 1-5000)
  1. Tez No: 555647
  2. Yazar: MALEK ISSA ALI MOH'D ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yazıcızâde Mehmed, Muhammediye, Söz Dizimi, Kelime Grupları, Eski Anadolu Türkçesi, Yazıcızâde Mehmed, Muhammediye, Syntax, Word Groups, Old Anatolian Turkish
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 529
Özet
Dini Türk edebiyatı ürünlerinden olan ve Yazıcızâde Mehmed'in yazdığı Muhammediye adlı eser, tezin konusu olarak seçildiği için bu eserin kelime gruplarının incelemesini yaptık. Muhammediye adlı eserin dil bilgisi ve yardımcı fiilleri üzerine iki farklı yüksek lisans tezi bulunduğu için bu tezde eserin kelime gruplarının incelemesini yapmayı tercih ettik. Yazıcızâde Mehmed'in Muhammediye İsimli Eserinde Kelime Grupları (Beyit 1-5000) adlı çalışma hem kelime grupları araştırmalarına katkıda bulunmak hem de Yazıcızâde Mehmed'in Muhammediye eserini tanıtmak maksadıyla yapılmıştır. Bu çalışma esas olarak kelime grupları ve Muhammediye eserinin incelenmesi bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölüm, yazar ve eser hakkında bilgi içermektedir. İkinci bölümde ise kelime gruplarının ne olduğuna dair açıklamalar ve Türk dilcilerinin farklı gramer kitaplarına göre her grubun çeşitli açıklamaları bulunmaktadır. Tezimizin üçüncü bölümü, Muhammediye adlı eserin kelime gruplarının incelemesini içermektedir. Çalışmamızın asıl kısmı üçüncü bölümdür. Bu çalışmanın Türkçe kelime grupları hakkındaki dil incelemelerine katkıda bulunacağını umut ediyorum.
Özet (Çeviri)
In this thesis I have analyzed the word groups in Muhammediye, an Old Anatolian Turkish verse work written by Yazıcızâde Mehmet in the 15th century. On Muhammediye, we found two different master's theses on the grammar and auxiliary verbs earlier, and we have decided to do a research on the word groups of the work in this theses as a part of syntax of Old Anatolian Turkish. Word groups in Yazıcızâde Mehmed's Work Muhammediye (Couplets 1-5000) has been studied here in order to contribute to the studies and research of Turkish word groups and syntax. The first chapter provides information about the author and the work. The second chapter, on the other hand, describe the word groups according to different grammar theories. The third chapter contains the examination of the word groups of the Muhammediye verse. Third chapter is the main body of the work. Usages and the statistics of the word groups evaluated at the conclusion.