Sınırlı kafesler üzerinde üçgensel normların inşası
Construction of triangular norms on bounded lattices
  1. Tez No: 555777
  2. Yazar: MERVE YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Üçgensel norm, Sınırlı kafes, Triangular norms, Bounded lattice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı sınırlı L kafesinin alt aralıkları üzerinde tanımlı t- normlardan L sınırlı kafesi üzerinde bir t- norm elde etmek için bir inşa metodu vermek, bu metodu literatürdeki mevcut yöntemlerle karşılaştırmak ve bu metodu genelleştirmektir. Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1 de çalışmaya temel oluşturan bazı tanım, teoremler verilmiştir. Bölüm 2 de, ilk önce L sınırlı kafesinin [0,a_1 ],[a_1,1] alt aralıkları üzerinde tanımlı t- normlardan L sınırlı kafesi üzerinde bir t- norm elde etmek için bir metot verilmiştir. Bu metot mevcut metotlarla karşılaştırılmış ve farklılıkları örneklerle ortaya konulmuştur. Dahası bu metot genelleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to give a construction method to obtain a t- norm on the bounded lattice L from the t- norms on subintervals of bounded lattice L, is to compare the mentioned method with the available methods in the literature and is to generalize this method. This study consists of two main parts. In Chapter 1, some definitions and theorems which are the basis of our study are given. In Chapter 2, a method to obtain a t- norm on the bounded lattice L from the t- norms on the subintervals [0,a_1 ], [a_1,1] of bounded lattice L is given at first. This method is compared with the existing methods and the differences are presented with examples. Moreover, this method is generalized.