Plastik sanatlarda mekan algısı
Perception of location i̇n plastic arts
- Tez No: 555883
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, mekân algısı, deneyim, sanat eseri, sanatçı, izleyici, Mağara Sergisi, Location, perception of location, experience, artwork, artist, audience, The Cave
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Mekân kavramı, her dönemde sanatın konusu olmuştur.“Plastik Sanatlarda Mekan Algısı”adlı bu tezde, mekân kavramının tarihsel bağlamda gelişimi ve dönüşümü üzerinde durulmuştur. Mekân kavramının, sanatçıda ve izleyicide bıraktığı etkiler sonucunda, mekân ve sanat eseri ilişkisinin bağlantısı incelenmiştir. Geçmişten günümüze sanat eserinin dönüşüm süreci örneklerle yorumlanmaya çalışılmıştır. Sanatçıların, sanata olan katkıları değerlendirilerek, konunun seyrine yön verilmiştir. Sanatçının profilinin oluşmasında, sanatçıyı etkileyen faktörler sorgulanmıştır. Sanatçının üretiminde yaşadığı deneyimler ile birlikte, mekâna bakış açısı irdelenerek, sanat eserinin ortaya çıkma sürecine değinilmiştir. Yakın zamanda yapılmış olan“Mağara Sergisi”nin, hazırlık aşamaları ve yapılan çalışmalar araştırmanın konusu olmuştur. Çalışmaların mekân ile bütünlüğü ve farklılıkları ele alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of location has always been a subject of art. This thesis ''Perception of Location in Plastic Arts'' focuses on the development and transformation of the concept of location in historical sense. The connection of location and art as a result of the effect that is left on the artist and the viewer by the concept of location is investigated. The process of the transformation of art throughout history is attempted to be interpreted. The argument is shaped by the evaluation of artists' contribution to art. The factors the artists were affected by were questioned in the forming of the artists' profile. The process of an artwork being produced is dealt with by the consideration of the trials the artist experienced, along with their perspective on location. The process of preparation and the works that are produced for the recently held ''The Cave'' exhibition is subjected to the research. The interpretation was made in consideration with the discrepancy and the integrity of the works with the location.