Sermaye şirketlerinde iflas içi konkordato
Composi̇ti̇on i̇n bankruptcy in corporations
- Tez No: 556005
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DEYNEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Şirketleri, İflas, Konkordato, İflas İçi Konkordato, Alacaklılar Toplanması, İflas İdaresi, Corporation, (with equity or stocks), Bankruptcy, Bankruptcy Agreement, After Bankruptcy Agreement (Composition in Bankruptcy), Creditors Meeting, Bankruptcy Administration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
7101 sayılı Kanun ile iflasın ertelenmesi yürürlükten kaldırılmıştır.İflas ertelemenin yerine konkordato hükümlerine yer verilmiştir.Konkordato,ülkemizde daha önceden mevcut bir kurum olsa da işlerliği söz konusu değildi.Bu nedenle,İsviçre hukukundaki yapılan son değişiklikler ele alınarak konkordato hükümleri yeniden düzenlendi. İflas içi konkordato,iflasına hükmedilmiş bir borçlunun,ticari hayattaki devamlılığının sağlanması amacıyla kabul edilmiş bir kurumdur.Sermaye şirketlerinin iflas etmesi halinde,iflas içi konkordato talep ederek iflastan kurtulabilmektedir.İflas içi konkordato,iflasına hükmedilmiş bir borçlu ile alacaklılar arasında , kanuni şartlara uygun olacak ve yetkili organ tarafından da onaylanacak olan bir anlaşmanın yapılmasıdır. Sermaye şirketlerinde iflas içi konkordato başlıklı bu çalışmada,genel olarak iflasın ertelenmesinin gerek ticaret hukuku gerekse de iflas hukuku içerisinde taşıdığı anlam, şartları, etkileri ve sonuçları ele alınmaktadır. Sermaye şirketlerinin iflas nedenleri,iflas süreci ve iflastan kurtulabilme imkanı,uygulamada ortaya çıkmış olan ve mahkeme kararlarına dayanan bazı iflas içi konkordato meseleleri,İİK. m.309'a,7101 sayılı Kanun ile eklenen değişiklikler,iflas içi konkordato projesi üzerine paraya çevirmenin ertelenmesine ilişkin sürenin altı ay ile sınırlandırılması,iflas içi konkordatoda iflas idaresinin ve ikinci alacaklılar toplanmasının yetkileri,konkordatonun tasdiki şartlarının 7101 sayılı kanun değişiklikleri ve eski kanun düzenlemeleriyle birlikte değerlendirilmesi,konkordatonun tasdikinden sonra tasfiye işlemlerinin yapılıp yapılamayacağı ve konkordatoda kanun yolları ve fesih konuları incelenmiştir.Çalışmamızda İİK m.309'un bütün yönleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Code 7101, delay for bankruptcy, was repealed on March 15, 2018. It was replaced with the obligations from bankruptcy agreements(composition). These agreements were present in the Turkish Legal System. However, they were not functional or effective. Therefore, the Turkish Legal System observed the Switzerland Legal System to reform their system accordingly. The bankruptcy agreement is to support the continuation of commerce for the person who is in bankruptcy. If a corporation (with equity or stock) is in bankruptcy, they can form an agreement to save themselves from bankruptcy. The bankruptcy agreement is a legal agreement between the debtor and the lender. The agreement must be approved by the appropriate legal authority. In this work with the title,''After bankruptcy agreement,(Composition in Bankruptcy)'' generally the meaning,conditions,effects and the results of the bakruptcy delay in means of commercial law and also in bankruptcy law are considered. The Turkish Government analyzed different factors such as the reasons for bankruptcy, the time-frame of the bankruptcy, options for getting out of bankruptcy, court decisions about bankruptcy, changes to Art 309. code 7101, the agreement of bankruptcy into money delayed only 6 months, the powers of the bankruptcy administration and second creditors meeting in composition in bankruptcy,changes to code 7101 such as confirmation of the obligations under the agreement, prior codes regarding bankruptcy, liquidation proceedings, and recession laws. In our study,Art. 309 of the Execution and Bankruptcy Code and Commercial Code is covered throughly.