Türkiye'de cari açık riski, finansman kalitesi ve sürdürülebilirliği: Arjantin ile karşılaştırmalı bir analiz
Current account deficit in Turkey, financing quality and sustainability: A comparative analysis with Argentina
  1. Tez No: 556092
  2. Yazar: MÜBERRA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASIM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cari İşlemler Hesabı, Cari Açık, İthalat, İhracat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüz makroekonomik koşullarında cari açık ciddi bir sorun haline gelmiş olup özellikle son yıllarda pek çok krizin temel nedeni olarak kabul edilen, finansal ve ekonomik istikrarı tehdit eden bir gösterge olarak kabul edilmiştir. Cari işlemler açığı diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye'nin de sürdürülebilir büyüme hedefinde daima engel teşkil etmiş, uygulanan politikalar sonucu iç veya dış talep artışı büyüme hızını arttırarak cari açık riskini ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de cari açık sorununu ele alan bu çalışmanın amacı 2008-2017 döneminde Türkiye'deki cari işlemler açıklarının nedenlerini, risk yaratan unsurlarını ve finansman kalitesini ele aldıktan sonra Türkiye ve Arjantin ekonomisindeki cari açığın sürdürülebilirliğini karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Trend analizi yönteminin kullanıldığı çalışmaya göre Türkiye ekonomisi sürekli cari açık verirken Arjantin ekonomisi 2010 yılına kadar cari fazla vermeyi başarabilmiştir. Ayrıca cari açık/GSMH oranının sürdürülebilirlikte ölçüt olarak kullanıldığı dikkate alındığında; bu oranın Türkiye ekonomisinde ele alınan yıllar itibariyle genellikle kritik değer olarak kabul edilen %5'in üzerinde, Arjantin ekonomisinde ise daima %5'in altında seyrettiği görülmüştür. Bu durumda Türkiye'ye göre Arjantin ekonomisinde cari açığın sürdürülebilir olduğunu söylemek mümkündür. Son olarak Türkiye ekonomisinde artan cari açık sonucu dış borçların milli gelir içindeki payı artarken söz konusu dönemde Arjantin'in daha iyi konumda olması Arjantin'e göre Türkiye ekonomisinde cari açığın sürdürülebilirliğinin daha zayıf olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's macroeconomic conditions, the current account deficit has become a serious problem, especially in recent years, which is regarded as the main cause of many crises, and is regarded as a threat to financial and economic stability. Current account deficit, like other developing countries, has always been a barrier to Turkey's sustainable growth target, and as a result of the policies implemented, domestic or external demand increased the rate of growth and exposed the risk of current deficit. In this context, the aim of this study is to compare the sustainability of the current account deficit in Turkey and Argentina after analyzing the causes of current account deficits in Turkey during the 2008-2017 period, the risk-generating elements and the quality of financing. According to the study using the trend analysis method, while the Turkish economy was constantly giving a current account deficit, the Argentina economy was able to give a surplus until 2010. In addition, considering that the current deficit/GNP ratio is used as a measure in sustainability, it has been observed that this ratio is above 5%, which is generally considered to be critical in the Turkish economy, and is below 5% in the Argentina economy. In this case, it is possible to say that the current account deficit is sustainable according to Turkey. Finally, while the share of foreign debt in the national income increases as a result of the rising current account deficit in the Turkish economy, Argentina's better position in this period shows that the sustainability of the current account deficit in the Turkish economy is weaker than Argentina's. KeyWords: Current Account, Current Account Deficit, Import, Export