Büyük altyapı projelerinin finansmanı: İstanbul (Ulaşım yatırımları) örneği
Financing of large infrastructure projects: İstanbul (Transportation project) example
- Tez No: 556136
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Ulaşım, Finance, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Large Infrastructure Projects, finance, municipality, Central goverment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Büyük Altyapı Projelerinin Finansmanı: İstanbul (Ulaşım Yatırımları) Örneği konulu tez çalışması, üç bölüm olarak incelenmiştir. İlk bölümde Büyük Altyapı Projelerinin tanımı yapılarak özellikleri belirtilmiş ve Büyük Altyapı Projelerinin türleri, faydaları ve etkileri açıklanmıştır. İkinci bölümde Büyük Altyapı Projelerinin ne şekilde finanse edildiği merkezi hükümet ve yerel yönetimler olmak üzere iki başlık altında incelenmiş, otoritelerin yapacakları Büyük Altyapı Projelerinin finansmanlarını ne şekilde karşılayabilecekleri belirtilmiştir. Büyük Altyapı Projelerinin finansmanında merkezi hükümet yap-işlet-devret modelini ağırlıklı olarak tercih ederken yerel yönetimler ağırlıklı olarak harici borçlanma yoluna gitmektedirler. Otoritelerin tercih ettiği finansman türleri ile ilgili takip etmesi gereken yasal süreçler ayrıca belirtilmiştir. Üçüncü bölümde ise Büyük Altyapı Projelerinin finanse edilmesinde İstanbul örneği incelenmiş, İstanbul'da yapılan ulaşım ile ilgili Köprü Projeleri, Raylı Sistemler Projeleri, Tüp Geçit Projeleri ve Havaalanı Projeleri ayrı ayrı incelenerek Büyük Altyapı Projelerinin maliyetlerinin ne şekilde finanse edildiği tek tek gösterilmiştir. İstanbul'da YİD modeli ile finansmanı sağlanan Büyük Altyapı Projelerinde, projenin üstlenicisi konsorsiyumların maliyetlerini ne şekilde finanse ettikleri de ayrıca belirtilmiştir. Sonuç kısmında ise finansman çeşitleri finansmanı kullanan otoriteye bağlı olarak değerlendirilmiş avantajlı ve dezavantajlı yönleri ortaya konulmuştur. Netice olarak Büyük Altyapı Projelerini gerçekleştiren otoritelerin son zamanlarda projeleri finanse etmek için yöneldiği finansman çeşitlerinin en faydalı yöne doğru yöneldiği tespiti yapılmıştır. Anahtar Kelime: Büyük alt yapı projeleri, finans, mahalli idare, Merkezi hükümet
Özet (Çeviri)
The master thesis work entitled“Financing of Large Infrastructure Projects: Istanbul (Transportation Project) Example”has been dealt with in three chapters except entrance and conclusion. In the first part, the major infrastructural projects are defined and their characteristics are described and the types, benefits and effects of the major infrastructure projects are explained. In the second part, how the major infrastructure projects are financed is examined under two headings as the central government and the local governments, and it is mentioned how the authorities will meet the financing of the large infrastructure projects they will make. While central government predominantly chooses the build-operate-transfer model in the financing of major infrastructure projects, local governments mainly go to external borrowing. The legal processes that must be followed in relation to the types of financing preferred by the authorities are also specified. In the third part, the Istanbul case was examined under the financing of the Great Infrastructure Projects, and the Bridge Projects, Railway Systems Projects, Tube Crossing Projects and Airport Projects related to the transportation made in Istanbul were examined separately and the financing of the costs of the Great Infrastructure Projects were individually shown. In the Great Infrastructure Projects financed by the BOT model in Istanbul, it is also mentioned how the project owner financed the costs of consortia. In the conclusion part, financing varieties have been evaluated according to the authority which uses financing, and advantageous and disadvantaged aspects are put forward. As a result, it has been determined that the authorities that have undertaken the Great Infrastructure Projects have recently been directed towards the most beneficial way of financing the projects they finance.