Konya geleneksel kadın üst giyimlerinin giyim sanat dalı açısından incelenmesi
Investigation of traditional traditional traditional clothing of konya
- Tez No: 556335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİYASE ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giyim, kültür, sanat, geleneksel, üst giyim, Clothing, culture, art, traditional, top clothing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Konya geleneksel Kadın Üst Giyimlerinin malzeme, renk, model, kesim, dikim ve süsleme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada, kadın üst giyimlerinin ve sokakta kullanılan örtülerin; giyim ana sanat dalı açısından özelliklerinin belirlenmesi, gün ışığına çıkarılması, sistemli olarak incelenmesi ve belgelenmesi günümüz ve gelecek kuşaklara tanıtılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan bu araştırmada, Konya merkezinde bulunan özel koleksiyonlardan alınmış ve Konya Koyunoğlu Müzesinde yer alan geleneksel kadın sokak giyiminde kullanılan 15 şalvar, 10 örtü, 5 işlik, 4 çarşaf (bağdat bürgüsü, bürgü) ve 5 hırka olmak üzere toplam 35 parça incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde; problem, amaç, alt amaçlar, araştırmanın önemi, sayıltılar, sınırlılıklar, tanımlar, ilgili yayın ve araştırmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde giyimin tanımı, giyimin sınıflandırılması, üst giyimin tanımı, sokak giyimlerin sınıflandırılması yapılmış ve bu giysiler tanımlanmıştır. Katalog bölümünde yer alan Konya ve Koyunoğlu Müzesinde bulunan geleneksel kadın sokak giyimlerinde kullanılan kumaşlar, malzemeler, renkler, uygulanan model, kesim, dikim ve süsleme teknikleri gözlem fişleri aracılığı ile belirlenmiştir. Gözlem fişleri 15/100 ölçekle yapılan kalıp çizimleri ve fotoğrafları ile desteklenmiştir. Bulgular ve tablolar bölümünde giysilerin her özelliği için tablo oluşturulmuş ve gözlem fişlerinden elde edilen veriler tablolara aktarılmıştır. Tablolardan elde edilen bulgulara göre, giysilerin her özelliğinin değerlendirilmesi yapılmış ve bulgular doğrultusunda sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Tablolarda; giysilerde kullanılan kumaşlar, malzemeler, renkler, model ve kesim teknikleri, dikiş teknikleri yönünden her giysinin kendine özgü özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda ise elde edilen tablolar ve grafikler doğrultusunda sonuca ulaşılmaya çalışılmış, konu ile ilgili bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, which was carried out to determine the material, color, pattern, cut, sewing and ornamentation characteristics of traditional Women's Clothing of Konya,it is aimed to determine the characteristics of women's clothing and the clothing used on the street in terms of the main art branch of the clothing, to call forth, systematically examined and documented and to be introduced them to present and future generations. In this study, a total of 39 pieces, including 15 baggy trousers, 10 veilings, 5 ishlik ( garments belonging to the work), 4 jilbabs (baghdad headgear) and 5 cardigans which were used in traditional women's street clothing taken from the private collections in the center of Konya and Konya Koyunoglu Museum, have been examined. In the first part of the study; problem, purpose, sub-objectives, importance of research, assumptions, limitations, definitions, related publications and research are included. In the second chapter, the definition of clothing, the classification of clothing, the definition of the upper clothing, the classification of the street clothing were made and these clothes were defined. The fabrics, materials, colors, applied models, cuts, sewing and decoration techniques used in traditional women's street clothing in Konya and Koyunoglu Museum, which are located in catalog section are determined by observation slips. Observation slips are supported by 15/100 scale mold drawings and photographs. In the findings and tables section, a table was formed for each feature of the garments and the data obtained from the observation slips were transferred to the tables. According to the findings obtained from the tables, every feature of the clothes was evaluated and the result was tried to be reached in accordance with the findings. In the tables; fabrics, materials, colors, models and cutting techniques used in garments, sewing techniques in terms of the specific characteristics of each garment has been tried to reveal. As a result of the study, it was tried to reach a conclusion in line with the tables and graphs obtained and some suggestions were presented about the subject.